Današnja priprema zimnice iskreno ne može da se poredi sa onom zimnicom koju sam imala prilike da vidim dok je moja baba Zaga bila živa. Od slane kisele zimnice uključujući kuvani paradajz u “milionskim” flašama, do ajvara i lovačke salate, do svih vrsta pekmeza, od domaćeg voća iz iz bašte, sirupa od malina, višanja i ribizla, te kompota od dgunja, krušaka i kajsija i bresaka u velikim staklenim flašama u rumu.
Nažalost, nove generacije nemaju priliku da vide ne samo kako se to priprema nego i kako su nekada izgledali naši domaćinski špajzovi😊
Bilo nekad, sad se samo pripoveda :)
Pekmez od voća
Ovde bih uzdvojila, mada sa teškom mukom tri za mene najlepša pekmeza na svetu. Prvi je od žutih trešanja, malo kiselkastog ukusa ali fantastične boje, veoma neobičan ali i najbolja skoro identična zamena ako nemate pekmez od kajsija. Zatim srpski klasik-pekmez od kajsija, zzaista ne zamenjiv i slobodno ga možemo nazvati Kraljivom svih pekmeza, marmelada i džemova. I na samom kraju meni lično i po malo subjektivno pekmez od kupina, ttakođe malo kieslkast ali izuzetne boje, prirodan, i mislim da leči dušu.
Tradicionalno Slatko od voća
Slana zimnica
Domaći izvori zdravlja
Нема коментара:
Постави коментар