Zimnica

Današnja priprema zimnice iskreno ne može da se poredi sa onom zimnicom koju sam imala prilike da vidim dok je moja baba Zaga bila živa. Od slane kisele zimnice uključujući kuvani paradajz u “milionskim” flašama, do ajvara i lovačke salate, do svih vrsta pekmeza, od domaćeg voća iz iz  bašte, sirupa od malina, višanja i ribizla, te kompota od dgunja, krušaka i kajsija  i bresaka u velikim staklenim flašama u rumu.



Nažalost, nove generacije nemaju priliku da vide ne samo kako se to priprema nego i kako su nekada izgledali naši domaćinski špajzovi😊

Bilo nekad, sad se samo pripoveda :)


 Pekmez od voća




Marmelada od bresaka

Pekmez od kajsija


























Ovde bih uzdvojila, mada sa teškom mukom tri za mene najlepša pekmeza na svetu. Prvi je od žutih trešanja, malo kiselkastog ukusa ali fantastične boje, veoma neobičan ali i najbolja skoro identična zamena ako nemate pekmez od kajsija. Zatim srpski klasik-pekmez od kajsija, zzaista ne zamenjiv i slobodno ga možemo nazvati Kraljivom svih pekmeza, marmelada i džemova. I na samom kraju  meni lično i po malo subjektivno pekmez od kupina, ttakođe malo kieslkast ali izuzetne boje, prirodan, i mislim da leči dušu.

Pekmez od belih šljiva
Pekmez od šipaka

Pekmez od kupina



U korak sa vremenom i nekim novim voćem nastaju i nove vrste pekmeza, neke fine kombinacije. Posebno bih izdvojila smokve i borovnice, kao idealan spoj slatkog i kiselkastog a pritom vrlo neobičnog izgleda pekmeza.


Marmelada od jagoda
Pekmez od crnih smokava




































Tradicionalno Slatko od voća


Slatko od belog grožđa
Slatko od jagoda




























Slatko od jabuka
Kitnikez
                                         Slatko od crnog grožđa i limete

 














Dunst-Vojvođanski kompot

*Reč dunst u Vojvodini ima posebno mesto, iako se u većem delu Srbije koristi reč kompot. 
Zašto Vojvođani kažu dunst?
Dunst dolazi iz nemačkog jezika — "Dunst" znači para ili isparenje. U kontekstu kuvanja, označava nešto što se kuva na pari ili lagano krčka.
Tokom vekova, pod uticajem austrougarske kulture, mnoge nemačke reči su ušle u svakodnevni govor u Vojvodini — naročito u kuhinji. Tako je dunst postao naziv za voće kuvano u sopstvenom soku, često sa dodatkom šećera, vode i začina.


Da li postoji razlika između kompota i dunsta?
Kompot se obično kuva u više vode, voće pliva u sirupu, i često se služi kao napitak ili lagani desert, dok Dunst, s druge strane, ima manje tečnosti, voće se krčka u sopstvenom soku, često gušće, aromatičnije, i koristi se kao dodatak jelima, kolačima ili kao zimnica.
Reći dunst umesto kompot nije samo jezički izbor — to je znak pripadnosti tradiciji, sećanje na bakinu kuhinju, i deo identiteta ravničarskog domaćinstva.









Breskve u rumu
Dunst od krušaka

 















 Slana zimnica















Domaći izvori zdravlja





Нема коментара:

Постави коментар