Ove godine od svog i svakakvog voća jedino su rodile kupune. Volimo ih svi...
U početku smo ih jeli sveže, pa stavili par čaša i mini flaša u zamrzivač.
Napravili koji kolačić i sada je došao red i na džem.
Nisam ga pravila klasično, već sam dodala želatin.
I pokazalo se odlično...Znate dobila sam onaj čvrst džem koji podrhtava u kašikici...
Potrebno je:
1kg kupina
400g šećera
3 kesice vanil šećera
1 kesica želatina
Priprema:
Kupine sam oprala i prvo usitnila malo u blenderu.
Dodala im šećer i stavila u šerpu.
Kuvala sam ih i moram priznati non stop mešala.
Potom kada su uzvrile kuvala sam ih na laganoj vatri još 10tak minuta.
Potom sam dodala želatin.
Mislim da je na ovu količinu sasvim dovoljno i pola kesice.
Ali ako hoćete što čvršći dodajte celu.Možda i najbolje 2/3.
Želatin sam rastvorila u vodi sa 1-2 kašike šećera.
Kuvala sam još barem 1-2 minuta.
Sklonila sa vatre.
Ljubitelji cimeta i drugih dodataka mogu sada dodati svoje mirisne dodatke.
Izlila sam ga u teglice
Teglice moraju biti čiste i zagrejane.
Izlijte džem, dobro zatvorite i okrenite svaku teglicu na poklopac barem 10 minuta.
Potom ih vratite na pravu stranu i ostavite da se ohlade!
sviđa mi se, volim džem od kupina, krasna mu je boja
ОдговориИзбришиVerice super ti je marmelada, obožavam ovu od kupina i vrlo slično je radim. Posebno mi je u njoj dobar vailin šećer koji daje posebnu aromu. Želin i ja koristim, pretpostavljam da je to kod tebe želatin, u neke marmelade ga ne stavljam, a u neke kao što je ova baš dobro dođe.
ОдговориИзбриши