понедељак, 29. јул 2024.

Pekmez od belih šljiva-Krimska rana

 Ove godine bela šljiva nam je prerodila i strašno su plodovi bili mali i ličili na ringlov.

Načičkana sa milion malih šljiva čudi me kako se nije prepolovila na pola😊

U nekoliko navrata sam kupila šljive i kuvala pekmez, tako da ukupno ove godine imam preko 20 teglica, mada sumnjam da će ostati do zime.:)



Pekmez od ove vrste šljive je svetao, i poput gela, a ima i malo kiselkast ukus bez obzira koliko šećera stavili. Što bi naši stari kazli "malo kisi, al je sladak".

Ja sam na 3 kg belih šljiva ( to mi je mera za šerpu ) stavila 1.200 grama kristal šećera.



Šljive uvek pre kuvanja pekmeza ostavim da jednu noć barem odstoje, a nakon toga im vadim koštice ,otklanjam ukoliko imaju neke fleke-najčešće to budu tačkice od proletnjeg leda. Ne ljuštim kožicu-opnu, i  mogu vam reći da se prosto ona toliko ukuva da se sve pretvori u finu kašastu smesu.



Kada kuvam pekmez ,nakon dodavanja šećera ostavim  voće barem sat vremena da se šećer  lepo sjedine a tek onda kuvam na laganoj vatri .

Iskreno non stop mešam dok kuvam ,jer imam taj neki strah da će mi pekmez “uhvatiti”, ali obzirom da se prave male količine , nekih sat i po mešanje pored šporeta i nije neki problem.


Pekmez uvek kuvam u početku na laganoj vatri a kada vidim da se već zgušnjava povećam temperaturu ringle i tada je zaista važno da se neprekidno mesa.

Pekmez ukoliko se dosta zgusnuo, izdvojte malom kašikom na tanjirić i ukoliko se smesa polako spušta, kada tanjirić iskrivite, i tokom hlađenja   sve više zgusne to znači da je pekmez kuvan.

Teglice operete i osušite a bilo bi najbolje da pre nego u njih stavite pekmez da ih na nekih 5 minuta zagrejete u rerni na 100C.



*Za one koji su zainteresovani za ovu voćku u pitanju je sorta Krimska žuta šljiva, generalno ova voćka je otporna na mnoge bolesti i štetočine, veoma lepo rodi a pogodna je zaista za preradu kao i za kolače.

Нема коментара:

Постави коментар