среда, 11. новембар 2015.

Slatko od smokava

Jesen je počela murnoi sa obilnim kišama.
To ponekad zaista zna da nervira pogotovo kada nemate gumene čizmice za posao..pa vam veoma brzo budu mokre noge.
I kak o se sve sada dešava obrnuto, i u novembru imamo Miholjsko leto.
Ako ste i te srece možee da nabasate i još po kopju smokvu..pa d uživate komplet.

Slatko od smokava
Zašto je slatko tako dobor, bilo od kojeg voća.
Zašto ga moja baka nije dala da se pojede odma?
Zašto ne mogu da živim bez malenih teglica toliko slatkih i nezdravim?
Zašto?
Čitajte dalje..
Potrebno je:

1,25 kg smokava

3 kg šećera
1 cela kora limuna

 i limun

Priprema:
Ono đto je važno je da na početku operete smokve.
Nisam sigurna da li ovo treba talo baš da napomenem ali ajde..čisto da znate, prvo pranje!
Potom iz zarežite na oba kraja i pažljivo oljuštite.
 Možete ih ostaviti tako cele ili prepoloviti.

Korak br.2.
U lonac ih stavite i prokuvajte dok ne provru. neke starije žene kažu i do pet puta.
Vodu bacite i njih procedite.
Ostavite da se osuše,
Korak.3
u serpu stavite secer i vodu i kuvajte.Kada se secer otopi dodajte smokve i ilimun isecen na kolutove.
Prakticno tojeona faza npr kad se secer ukuva. Kuvajte na jakoj vatri dok sirup ne bude dovoljno gust da se sa varjače sliva u kapima a ne u mlazu. 

Korak.4
Skuvano slatko sklonite sa vatre prekrijte vla-nom krpom i ostavite da odstoji 15-tak minuta.
A potom ga vratite ponovo na ringlu da se opet prokuva-provri-

Kada se ohladi slatko ,odnosno kada tako i prenoći u vašoj kućiizlijte ga u tegle.

Tegle doobro zatvorite!

1 коментар: