субота, 12. октобар 2024.

Pekmez od šipaka

Davnih dana priprema ovog pekmeza je bila pa rekla bih složena i iziskivala je puno vremena. Prvo, odlazak u šumu na branje, pa iako to zvuči danas interesantno, obzirom da je šipak vrlo malog ploda, nabrati jednu veću količinu je verujem bilo veoma naporno. Zatim donošenje kući i priprema prvog dela za pekmez.

Šipak ste morali da obarite, očistite izrajbate u kašu pa tek onda  od njega možete pekmez da skuvate.

Obzirom da je šipak dostupan svima, smatrao se sirotinjskim pekmezom.

Moj deda ga je najčešće mazao na palačinke,  a lično sam uverena da je pekmez od šipaka deo detinjstva svih starijih generacija uključujući i neizbežan čaj.

Danas ga nabavljamo od malih proizvođača, i sa skraćenim postupkom, što znači da se kupi “kaša” pa se samo u nju doda šećer i skuva pekmez.

Kašu možete da kupite na pijacama u Novom Sadu, ja sam moju uzela na Limanskoj pijaci, i bila je veoma povoljne cene.



Moja mera na balon od 5 litara kaše od šipka je 1,7kg šećera.

Takođe predlažem da ovu količinu kuvate u dva puta jer će te tako moći da bolje procenite koja vam je gustina skuvanog pekmeza dovoljna.

Znači potrebna vam je veća šerpa ona u kojoj obično i kuvate pekmez, izlijte polovinu kaše iz boce i dodajte pola mere šećera.

Ja kada kuvam pekmez prvo kuvam nalaganoj vatri, određeno vreme. Ne znam kako drugi ali ja nekako kada su ovako manje količine svo vreme mešam. Kada se već šećer otopio i smesa počinje polako da vri, povećam temperature i svo vreme i dalje nastavljam da mešam jer je ovo idealna prilika da vam pekmez zagori i ima onaj neki zagoreni ukus.

Kašikicom uzmem malo pekmeza i stavim na tacnu kako bih testirala gustinu, šipak u odnosu na druge pekmeze treba da bude malo ređi.




Od kaše količine 5 litara imaćete 6  tegli srednje veličine.

Pekmez od šipka je specifičnog ukusa a malo kome je poznato da je šipak izuzetno lekovit i ima mnoge vitaminske vrednosti i blagodetna dejstva na čoveka.

Ono što sam ja nažalost tek nedavno saznala je da šipak pripada rodu ruže-porodici ruža (Rosaceae) i da je jedna vrsta divlje ruže, ne znam kako to nisam i sama zaključila obzirom da su grane i listovi njegovog grma obrasle trnovima.

Otporan je na skoro sve vremenske uslove, a može se naći i pored reke, na livadi u šumi pa čak i u jarugama.

Šipak sadrži 50 puta više vitamina C od limuna i 10 puta više od crne ribizle a  1-3 svež šipak pokriva dnevnu potrebu ljudskog organizma za vitaminom C.



Нема коментара:

Постави коментар