Jedno malo sećanje na mog dedu
Moj deda je živeo preko osamdeset godina iako ga nikada nisam videla bez cigarete u ruci.
Davnih dana , kada se duvan uvijao uvek je imao kesicu u džepu čakšira koja je onako malo izvirivala a koju je punio po potrebi u letnjoj kujni uzimavši na kredencu iz kartonske kutije, koji nismo smeli da diramo😊 Naravno moram da napomenem da su kutije bile od Majkinih konaca za šlinganje, gore onako providne :)
Sećam se tog divnog svežeg mirisa duvana, prvi dan kada ga je deda donosio/kupovao imao je divnu zlatnu boju i meni je lično , a bila sam malo dete veoma veoma privlačno mirisao.
Od tog duvana dedi je kažiprst uvek bio “zlatan” i toga se uvek sećam kada pomislim na njega.
Moj tata ga je zvao “baba”, i to ovako kada se napišem zvuči pomalo ženskasto ali tada kad se izgovaralo zvučalo je sa velikim poštovanjem i strahom, jer deda je iako je imao šest razreda osnovne škole bio izuzetno mudar čovek.
Govorio je malo, ali skladno i lepo, savetodavno i mudro.
Takođe kada pomislim na mog dedu uvek mi se ispred očiju pojavi slika stola sa krem mušemom i šunkom. Deda je voleo šunku i svako jutro je sekao za fruštuk sa lebom.
Činjenica da je šunka stalno stajala na stolu danas je prosto neverovatna i ne može ni da se zamisli.
Elem, od kuda deda sada u ovoj priči o rolatu sa jabukama, jeste što nekako mi se učinilo da kada pišem o receptima uvek pišem o ženskoj strani😊
Ovaj rolat od jabuka je prastari kolač, koji smo često pravili, i ne samo mi nego i svi u selu, a znate kako je to nekada bilo, da muški nisu toliko jeli slatko, kolača i torti barem u našoj familiji, ovaj rolat je jedan od onih koji su i moj tata i moj deda uvek jeli, sigurno iz razloga što jabuke daju neku kiselost.
Potrebno je:
5 jabuka
5 jaja
1 čaša od 2dcl šećera
1 čaša od 2dcl brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
3 kašike ulja
Priprema
Prvo umutiti belanca pa dodati šećer i vanil šećer a zatim žumanca.
Potom dodati ulje i brašno i na samom kraju prašak za pecivo.
Moja Majka je dodavala umesto praška za pecivo pola kašikice sode bikarbone.
Tepsiju srednje veličine obložite pek papirom, nekada se dobro namasti i pobrašnjavi :)
Izrendajte na dno jabuke.
Preko jabuka izlijte testo.
Pecite na 180C oko 30 minuta.
Gotov rolat prebacite na čistu krpu i uvijte tako da deo sa jabukama bude u sredini.
Al se nekad dobro jelo baš:)
Нема коментара:
Постави коментар