недеља, 29. септембар 2024.

Kiflice sa makom i sa bundevom

 Jesen je moje omiljeno doba godine. Doduše zadnjih godina, jesen više podseća na leto tako da tek u oktobru ili novembru možemo u stvari da zapravo uživamo onako kako treba.

Jesen volim i zbog bundeve. Nekako sam navikla da što se tiče voća i povrća jedem samo  u doba kada zaista i jeste njihovo za zrenje. Ne volim grožđe u martu ni kukuruze u januaru.

Jesen nam pored bundeve daje i mak, i orase, grožđe i kruške, često pomislim da smo nekako prestali da ih budemo  "zaželjeni" jer ponuda tokom cele godine svaku radost nam je pokvarila.



Bundeve su izuzetno zdrave i kao da se polako opet vračaju na naše trpeze jer sećam se nekoliko godina su bile toliko jeftine i prosto ih niko nije hteo, osim nas vojvođana, ne sećam se da smo jednu zimu prezimili a da se bundeva nije pekla u šporetu.

Sada ću vam prvo napisati recept za testo, koje je jako dobro za oblikovanje, a punjenje može biti razno i sa makom i sa bundevom i sa orasima...




Kada radim punjenje sa bundevom onda pečenu bundevu dobro ispasiram viljuškom i u tu smesu dodam kašiku pekmeza od kajsija, jer nekako fil bez dodataka može u kiflicama da bude malo opor..

Možete ako volite umesto pekmeza dodati šećer i cimet, svakako od volje vam.


Za testo je potrebno:

400g brašna

150 g putera

60g prag šećera

oko 100ml mleka



Priprema:

Od gore navedenih sastojaka dobro zamesite glatko testo, ako je potrebno da ono bude meko dodajte još malo mleka. Testo ne sme da bude lepljivo, tako da ukoliko je u samom startu lepljivo dodajte brašna.

Testo oblikujte u kuglu i ostavite da se odmori oko 30 minuta.

Zatim ga podelite na dve lopte i svaku razvijte oklagijom dosta tanko, oko pola centimetra.

Filujte nadevom od bundeve ili od maka

Za nadev od maka vam je potrebno za ovu jednu meru:

200g maka

100g prah šećera

100ml mlakog mleka.

Mak sa šećerom je poželjno da ukuvate u mleku i ostavite da se malo prohladi pa tek onda filujete kiflice.

Kiflice sam pekla u pred grejanoj rerni na 180C oko 10 tak minuta.



Takođe možete da ih filiujete i sa pekmezom-bilo kojim.

Pečene kifle ostavite par minuta da se malo prohlade a potom uvaljajte u prah šećer pomešan sa vanil šećerom.


Нема коментара:

Постави коментар