субота, 12. октобар 2024.

Krem torta

Ne znam da li se i vama dešava da vam jedan mesec bude totalno prebukiran sa rođendanima-čitaj svi u kući imamo rođendan u istom mesecu, plus ako vam se tu prikače i svečari i seoski kirbaj, pa onda stvarno em što dobijete koji kilogram viška, morate i pored toga što ste zaposleni non stop da pripremate rođendansku tortu ili sitne kolače.

Ova torta je moj skromni doprinos za ideju kako da brzo napravite tortu ukoliko vam rođendan pada na radni dan, a na primer proslavu planirate za vikend.

Takođe ovde sam prvi put koristila p prašak za puding bez kuvanja i veoma mi se dopao, mada nemojte da preterate sa miksanjem tokom pripreme jer će biti malo “žilav”,

Tortu možete praviti i četvrtastu ukoliko imate okvir za modlu, ili okruglu prečnika 24 cm.





Potrebno vam je za početak jedno zamrznuto pakovanje lisnatog testa od 250g-dve ploče. Kada se odmrznu oklagijom ih rastinjite u veličinu pleha i donju koru ispecite da ostane cela, a gornju koru pre pečenja testa nožem isecite na parčad tako da će te tortu kad ovu koru staviti kao poklopac lakše isečete.


Sad priprema fila:

2 gotova pudinga od vanile, možete naravno i od čokolade, ja doduše nisam videla da ima, a i volim više vanilu, nekako mi sama torta izgleda nežnije.

Prah šećer po ukusu.

500ml slatke pavlake, ja predlažem ovde jednu izmenu a to je da militražu slatke pavlake smanjite na 400ml nekako se dobije puniji ukus fila.



Priprema fila počinje tako što ćete u jedan sud prvo pripremiti gotov puding prema uputstvu sa kesice, i naravno po ukusu pošećeriti. Povedite računa ukoliko vam je i slatka pavlaka slatka da ne preterate😊

U drugi sud sada umutite slatku pavlaku i potom sve sjediniti. Bilo bi najbolje da ova dva fila sjedinjujete kašiku po kašiku i lagano miksate, ne velikom brzinom.

Kada ste dobili ujednačenu smesu, sledeći korak je da u okrugli pleh sa obručem prvo stavite pečenu koru od lisnatog testa, zatim fil, polako kašiku po kašiku da ne bi ste imali negde kako ja to volim da kažem “rupe” i na samom kraju gornju koru od lisnatog testa koju ste onako već pre pečenja pripremili na parčad da bi se lakše sekla.

Torta je veoma lepa i kremasta te brzo se priprema, mislim da može ko želi u nju da doda i neko kiselkasto voće jer smatram da bi ukus bio bolji obzirom da tolika količina kreme može da bude opora a voće bi je odlično ublažilo.

Нема коментара:

Постави коментар