Slatko od jagoda kao i bilo koje drugo slatko podseća na tople porodične domove iz prošlosti.
Podseća na bake koje su imale tada jedini zadatak da nas usreće.
Moja baka je bila prava majstorica za pravljenje slatkog, kompota i sirupa od svakakog voća.
Ovaj recept posvećujem njoj kao i svakim bakama koje su pravile naše uspomene.
Potrebno je
2 kg jagoda
2 kg šećera
700ml vode
vanila
Priprema
Jagode treba da budu zrele i plodovi celi i nenačeti.
Birala sam jagode srednje ili manje veličine.
Operite ih i očistite od peteljki pa procedite.
U veću šerpu na jakoj vatri rastopite šećer sa vodom do ključanja.
U ključali sirup polako odajte jagode.
Ne mešajte, to je osnovno pravilo pravljenja slatkog od bilo kojeg voća kako bi ste zadržali oblik.
Šerpu samo povremeno protresite, da vam se jagode ili drugo voće ne zalepe.
Sada kada ste jagode stvaili u sirup smanjite vatru.
Ne na najmanje nego na stepen dva od najmanjeg.
Veoma je važno da od samog starta skidate penu, zato prirpemite mali sud sa kašikicom kojoj će te svo vreme skidati penu i dežurati pored šerpe.
Kuvajte na laganoj vatri povremeno protresući šerpu.
Ova količina jagoda se kuva oko sat i po.
Kako će te znati da je slatko gotovo?
Kašikom izvadite na tanjir smesu i ostavite da se ohladi, ako se odmah stvrdne i ne izliva znači da je gotovo.
Dokle god je tečno kao sok i izliva se nastavite kuvanje.
Kada je slatko skuvano i gusto prekrite šerpu mokrom krpom i ostavite da se dobro ohladi.
Pripremite teglice-dobro ih operite i u njih izlijte jagode.
Ako možete da izdržite da ga ne pojedete čuvajte ga do zime.
Kada padne prvi sneg-pravilo broj jedan zimnice u Vojvodini.
Нема коментара:
Постави коментар