среда, 19. октобар 2011.

Sut Pita

Znam da za ovu pitu ima milion i jedan recept.
Znam da vam i ovaj moj neće ići na odmet...:)
Volim ovakve pite jer imaju magične sastojke....:)
Kad kažem magične mislim na one magične sastojke od kojih bake prave "čuda" u svojim kuhinjicama, a koji su tako "obični"
Jaja, brašno, mleko...šećer....
Samo toliko, a rezultat ....
Ukusno parče tople pite, koje podseća na deblju palačinku zamirisanu vanilom.
Ali ovog puta pored samog recepta, zelim da skrenem pažnju i na samu pripremu ove pite.Odnosno ,onako kako je ja spremam i šta je važno znati.
Sastojci:
8 jaja
8 kašika brašna
1l mleka
 300g šećera
 malo vode
Priprema:
Jaja dobro izmiksujem na najbrzoj brzini.
Dodam jednu po jednu kašiku brašna.
Izmiksam mikserom-da nema grudvica.
Dodajem polako mleko.
Kod ove pite je vrlo važno:
Nauljiti posudu u kojoj će te je peći, ili dve manje.
Rernu predgrejati.
Staviti posude u rernu.
Zagrejati ih sa uljem.
Sipati smesu u vrelo ulje.
Smesa je vrlo retka ali to ne treba da vas plaši.
Peći na 200c.
Dok se pita peče u šerpu stavite šećer i malo vode.
Zagrejte do ključanja.
Gotovu pitu polijte ovim sirupom.
Pita se tokom pečenja diže.
Ne otvarajte rernu.
Kada se ispeče  i prelije sirupom sama će se spustiti.
Vrlo slična pita ali u slanoj varijanti-Mućenica ili Razlevak.

22 коментара:

  1. Odličan recept koji vraća u detinjstvo :)

    ОдговориИзбриши
  2. Postoji kolač koji se zove tatlije, ne znam da li ti je poznat (na turskom tatli = slatko). Recimo da izgleda kao princes krofne zalivene šečernim sirupom. Ja ga obožavam. Međutim, u babinoj svesci je neprecizan recept koji mi nije uspeo. Za razliku od testa za princes krofne koje se sprema s vodom, ovo za tatlije se sprema s mlekom. Napravila sam u obliku kolača koji je na kraju izgledao kao ovaj tvoj, verovatno je i ukus bio sličan, ali ipak nisam zadovoljna. Moram još da korigujem.

    ОдговориИзбриши
  3. Niti ja nisam nikada radila ovako nesto, ali sigurna sam d abi mi se svidjela, prefino izgleda!

    ОдговориИзбриши
  4. Za mene je ova pita novost, jako mi je zanimljiva i izgleda baš sočna i fina.

    ОдговориИзбриши
  5. Izgleda jako lijepo, mislim da ću je uskoro probati:)

    Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  6. Interesantno i baš onako pravi, domaći kolač. Bilježim, bez brige i jedva čekam pripremiti ga, možda već i sutra!

    ОдговориИзбриши
  7. Nisam nikada pravila, a podsjeca me na moju omiljenu (preminulu) tetku! Hvala na receptu!

    ОдговориИзбриши
  8. sva ovakva tijesta su kod nas zlevanke, ali sviđa mi se verzija u manjim posudama, baš si mi dala divnu ideju

    ОдговориИзбриши
  9. I za mene je ovo nešto novo.Već zamišljam veeeeliku kuglu sladoleda na vrhu,mmmm...

    ОдговориИзбриши
  10. Slično Englezi rade onaj svoj "puding", nema veze s onim što mi zovemo puding, isto se tako sipa u dobro namašćenu i vruću tepsiju pa u pećnicu i koristi se kao prilog.
    Fotka ti je prekrasna.

    ОдговориИзбриши
  11. Zamisli čuda: ja nisam čula za ovaj kolač ili se ne sjećam?! Svejedno mi djeluje izvrsno!

    ОдговориИзбриши
  12. Nisam probala ovu slatku verziju, ali slani razljevak obozavam! Jednom cu probati i slatkis napraviti...

    ОдговориИзбриши
  13. Ovo mi je pokojna baka često pekla. :sigh: <3

    Baš lijepo da si me podsjetila na to, odavno je nisam jela.

    (Maja)

    ОдговориИзбриши
  14. Nikad nisam jela ovakav kolač, ali sastojci su izvrsni, tako da sam uvjerena da mora biti fantastičan! Ideja upotrebe manjih zdjelica mi je odlična!

    ОдговориИзбриши
  15. Auuu Veročka, mrak su ti ove pite! :)

    Nikada nisam nit vidjela recept, nit čula da postoje niti ih jela, i da nije tebe bilo, ne bi ni znala za ovu zanimljivu starinsku poslasticu.

    Ne znam, evo idemo naprijed sa svime, pa tako i sa izradom kolača i torti i mogu se oni cifrati do besvijesti, ali sve one nisu ni do koljena onim starim, jednostavnim, a tako lijepim poslasticama koje su pravile naše bake.

    Divno! :)

    ОдговориИзбриши
  16. Nije mi poznata ova pita ali izgleda jako ukusno i sočno.

    ОдговориИзбриши
  17. Nisam se susrela s takvim receptom, čini se zanimljivo:)

    ОдговориИзбриши
  18. Kod Engleza se ovakva smesa pravi za cuvene Jorksirski puring,zapravo slicno je.Pece se na isti nacin kao ova pita.Bez zalivanja sirupom na kraju.Ukus im je sjajan ja ga jako volim,vas kolac izgleda sjajno a ukus je sigurno isto tako sjajan

    ОдговориИзбриши