понедељак, 26. јануар 2009.

Mućenica-Staro zaboravljeno jelo

Neznam da li postoji kuća u mom kraju a da mućenicu nije pripremala.
Još kada sam bila dete,baka nam je često pripremala mućenicu za dorucak,pre skole.
Kao devojčurku koji je pazio na liniju,smetalo mi je jedino u njoj velika količina masti,te sam je često izbegavala,a danas i iako je spremim uglavnom to radim sa uljem.
Kao dodatak od gore možete posuti svezi sir ili staviti kolutove kobasice...mada je meni idealna ovako sama.

Ovoga puta sam je napravila sa mašću,kako bih dočarala ukus prošlih dana.

Za nju vam je potrebno:
4 jaja
4dcl mleka
10 jelovnih-punih kasika brasna
pola kasikice sode bikarbone
so po ukusu
mast
Priprema:
Zagrejte pecnicu i pleh,koji ste prethodno namastili(doobro)
U sud stavite jaja,mleko,brasno,sodu bikarbonu i so.
Dobro izmesajte mikserom.
Izlijte u vruc pleh-to je vrlo vazno.Mast treba da je zagrejana i da "cvrči".
Pecite dok ne porumeni,na oko 200C,oko 20-tak minuta.
Ne mojte se uplasiti kada pocne da raste i pravi "bure".Sto vise raste i vise bubri bice ukusnija.
Mozete je praviti sa uljem,i vecom kolicinom jaja.
Srazmera:
1jaje-1dcl mleka-3 jelovne kasike brasna


Kao i sva starinska jela,Mucenicu takodje "krasi",brzina pripreme,malo sastojaka i fenomenalan ukus.

Sluzi se sama,ili sa kajmakom,pavlakom...


7 коментара:

  1. ми је зовемо ладњача

    ОдговориИзбриши
  2. Baba leža ili ležbaba
    Samo mi se čini da se pre pečenja prelije mašću odgore.

    ОдговориИзбриши
  3. Bože, ovo izgleda fenomenalno! Slično je jorkširskom pudingu, ali ovako mi se čak i više sviđa ♥

    ОдговориИзбриши
  4. kod nas u kući smo je zvali ležbaka a jeli smo je isključivo tako što smo isečene komade umakali u kristal šećer

    ОдговориИзбриши
  5. Mi je u kući zovemo ležbaka i jedemo isključivo tako što isečene komade umačemo u kristal šećer...😄

    ОдговориИзбриши
  6. kod nas u kući smo je zvali ležbaka a jeli smo je isključivo tako što smo isečene komade umakali u kristal šećer

    ОдговориИзбриши