четвртак, 22. јануар 2009.

Bline-Ruske palacinke

Nakon skoro 15g intezivnog dopisivanja,krajem devedesetih sam se "konacno" upoznala sa mojom divnom padrugom Anjom.Gotoprimstvo njene divne familije se nikada ne moze zaboraviti a pogotovo je neprocenjiv njen trud da mi svakim danom pripremi stara nacionalna ruska jela.Meni najukusnije su bile bline ,koje smo premazivali sa dzemom od oblepihe.Ja sam pokusala taj ukus da docaram slatkim od belih tresanja.
Sastojci :
za oko 30 komada
125g brasna
30g svezeg kvasca
2 cela jajeta
1 zumance
150g heljdinog brasna
1 kasikica secera
1dl mleka
5dcl isele pavlakeili slatke ali ulupane
0,5 dcl ulja
125g otopljenog maslaca



Rastopite kvasac u mlakom mleku,promesajte,dodajte secer i ostavite da krene.
U posudu za mesenje dodajte,prosejano belo brasno,heljdino brasno i so.Zatim dodajte rastopljen kvasac i zumanca,pa sve te sastojke umesiti u gusto glatko testo..
Prekrite ga salvetom i ostaviti na toplom mestu da raste oko 1h i 30 min.
Po isteku tog vremena u testo umesajte cvrsto umucena belanca i kiselu pavlaku, i ostavite da raste jos 20 min.
Tetso gusce nego za obicne palacinke, asamim tim i deblje pecite na zagrejanom ulju.Pecenu stranu premazite kuhinjskom cetkicom namazanom otopljenim maslacom.
Blini se peku u tiganju,moze i onom za palacinke.
Sluze se sa slanim,najcesce je to dimljena riba,usoljena,marinirana riba kavijar,kuvanim jajima ili pavlakom.


14 коментара:

  1. joj joj joooj, čim su bliny u pitanju....очень вкуснoe..;)

    ОдговориИзбриши
  2. Čula sam za te palačinke, a nikako nać recept.
    Hvala na receptu, davršeno izgledaju, a vjerujem da su takvog i okusa :)

    ОдговориИзбриши
  3. Da mi je sad malo uz jutarnju kafu!:) Izgledaju super sa slatkim
    Fina prica, daje receptu posebnu vrednost...

    ОдговориИзбриши
  4. nisam nikad čula za ove palačinke ali izgledaju fantastično! :)

    ОдговориИзбриши
  5. Čula sm za blini, ali nikada nisam jela. Super izgledaju!

    ОдговориИзбриши
  6. I meni ovo izgleda super. Ali, koje heljdino brasno koristis, kako su ovako svetle ove palacinkice?

    ОдговориИзбриши
  7. i za mene je ovo nešto novo:)) u svakom slučaju slasno izgledaju:)))

    ОдговориИзбриши
  8. Koliko sam shvatila iz posta ti si bila u Rusiji kod te prijateljice? Jako ti zavidim na tome ja jako želim otputovati tamo (u stvari ja svugdje želim otputovati). :)
    Ja znam za Blini al ih nisam nikad probala.
    Nekako mi je privlačana ova tvoja kombinaciaj s trešnajama i mogla bi ih baš po ovom receptu isprobati. Moram priznati da me jedino brine to heljdino brašno jer njega nikad nisam koristila,a i ne znam gdje bi kupila. Pretpostavljam da se može raditi i samo s bijellim?

    ОдговориИзбриши
  9. @Andrea heljdino brašno imaš kupiti u plodinama na policama zdrave hrane a pakirano je u skroz bijelom škartocu s naljepnicom. Mislim da sam ga i u dm-u vidila ali nisam 100% sigurna:)

    ОдговориИзбриши
  10. Radila sam bline po sličnom receptu. Ka nađem vremena isprobat ću i ovaj:)

    ОдговориИзбриши
  11. želela sam recept Za Blini,a kada sam ga pročitala iznenadila sam se.Moja baka,ai mnoge sremice /donji srem-Prhovo,Srbija/ to često prave pod nazivom "kisele palačinke i premazuju ih džemom.

    ОдговориИзбриши
  12. Slabo cita srpski, ali ovo je ok .

    ОдговориИзбриши
  13. Sorry for off topic, but 2012 is close, is this really matter?

    ОдговориИзбриши
  14. thanks for post.This article translate for me, my friend Marko
    greetings from Camp from Thailand

    ОдговориИзбриши