Nakon skoro 15g intezivnog dopisivanja,krajem devedesetih sam se "konacno" upoznala sa mojom divnom padrugom Anjom.Gotoprimstvo njene divne familije se nikada ne moze zaboraviti a pogotovo je neprocenjiv njen trud da mi svakim danom pripremi stara nacionalna ruska jela.Meni najukusnije su bile bline ,koje smo premazivali sa dzemom od oblepihe.Ja sam pokusala taj ukus da docaram slatkim od belih tresanja.
Sastojci :
za oko 30 komada
125g brasna
30g svezeg kvasca
2 cela jajeta
1 zumance
150g heljdinog brasna
1 kasikica secera
1dl mleka
5dcl isele pavlakeili slatke ali ulupane
0,5 dcl ulja
125g otopljenog maslaca
Rastopite kvasac u mlakom mleku,promesajte,dodajte secer i ostavite da krene.
U posudu za mesenje dodajte,prosejano belo brasno,heljdino brasno i so.Zatim dodajte rastopljen kvasac i zumanca,pa sve te sastojke umesiti u gusto glatko testo..
Prekrite ga salvetom i ostaviti na toplom mestu da raste oko 1h i 30 min.
Po isteku tog vremena u testo umesajte cvrsto umucena belanca i kiselu pavlaku, i ostavite da raste jos 20 min.
Tetso gusce nego za obicne palacinke, asamim tim i deblje pecite na zagrejanom ulju.Pecenu stranu premazite kuhinjskom cetkicom namazanom otopljenim maslacom.
Blini se peku u tiganju,moze i onom za palacinke.
Sluze se sa slanim,najcesce je to dimljena riba,usoljena,marinirana riba kavijar,kuvanim jajima ili pavlakom.
Sastojci :
za oko 30 komada
125g brasna
30g svezeg kvasca
2 cela jajeta
1 zumance
150g heljdinog brasna
1 kasikica secera
1dl mleka
5dcl isele pavlakeili slatke ali ulupane
0,5 dcl ulja
125g otopljenog maslaca
Rastopite kvasac u mlakom mleku,promesajte,dodajte secer i ostavite da krene.
U posudu za mesenje dodajte,prosejano belo brasno,heljdino brasno i so.Zatim dodajte rastopljen kvasac i zumanca,pa sve te sastojke umesiti u gusto glatko testo..
Prekrite ga salvetom i ostaviti na toplom mestu da raste oko 1h i 30 min.
Po isteku tog vremena u testo umesajte cvrsto umucena belanca i kiselu pavlaku, i ostavite da raste jos 20 min.
Tetso gusce nego za obicne palacinke, asamim tim i deblje pecite na zagrejanom ulju.Pecenu stranu premazite kuhinjskom cetkicom namazanom otopljenim maslacom.
Blini se peku u tiganju,moze i onom za palacinke.
Sluze se sa slanim,najcesce je to dimljena riba,usoljena,marinirana riba kavijar,kuvanim jajima ili pavlakom.
joj joj joooj, čim su bliny u pitanju....очень вкуснoe..;)
ОдговориИзбришиČula sam za te palačinke, a nikako nać recept.
ОдговориИзбришиHvala na receptu, davršeno izgledaju, a vjerujem da su takvog i okusa :)
Da mi je sad malo uz jutarnju kafu!:) Izgledaju super sa slatkim
ОдговориИзбришиFina prica, daje receptu posebnu vrednost...
nisam nikad čula za ove palačinke ali izgledaju fantastično! :)
ОдговориИзбришиČula sm za blini, ali nikada nisam jela. Super izgledaju!
ОдговориИзбришиI meni ovo izgleda super. Ali, koje heljdino brasno koristis, kako su ovako svetle ove palacinkice?
ОдговориИзбришиi za mene je ovo nešto novo:)) u svakom slučaju slasno izgledaju:)))
ОдговориИзбришиKoliko sam shvatila iz posta ti si bila u Rusiji kod te prijateljice? Jako ti zavidim na tome ja jako želim otputovati tamo (u stvari ja svugdje želim otputovati). :)
ОдговориИзбришиJa znam za Blini al ih nisam nikad probala.
Nekako mi je privlačana ova tvoja kombinaciaj s trešnajama i mogla bi ih baš po ovom receptu isprobati. Moram priznati da me jedino brine to heljdino brašno jer njega nikad nisam koristila,a i ne znam gdje bi kupila. Pretpostavljam da se može raditi i samo s bijellim?
@Andrea heljdino brašno imaš kupiti u plodinama na policama zdrave hrane a pakirano je u skroz bijelom škartocu s naljepnicom. Mislim da sam ga i u dm-u vidila ali nisam 100% sigurna:)
ОдговориИзбришиRadila sam bline po sličnom receptu. Ka nađem vremena isprobat ću i ovaj:)
ОдговориИзбришиželela sam recept Za Blini,a kada sam ga pročitala iznenadila sam se.Moja baka,ai mnoge sremice /donji srem-Prhovo,Srbija/ to često prave pod nazivom "kisele palačinke i premazuju ih džemom.
ОдговориИзбришиSlabo cita srpski, ali ovo je ok .
ОдговориИзбришиSorry for off topic, but 2012 is close, is this really matter?
ОдговориИзбришиthanks for post.This article translate for me, my friend Marko
ОдговориИзбришиgreetings from Camp from Thailand