Gulaš je dakako jedno od najpoznatijih jela naše susedne Mađarske. To svakako ne znači da se ovde kod nas u ravnici ne pravi. Redovno, svake nedelje... Uvek, zauvek.
Najčešće ga pravim sa goveđim mesom, krtinom od ribića ali je odličan i sa svinjskim... Ma može i sa pilećim.
Ono što pre nego počnete da kuvate morate naučiti je :
Sveto trojstvo Vojvodine:
Aleva paprika,mast i luk.
Bez toga ne počinjite kuvanje!!!!
Najpoznatiji gulas svakako je Sekelji Gulas,u koji se dodaje i kupus ribanac.
Moj recept koji možete videti na fotografijama nije ni sekelji, ni teleći.. Nego naš domaći Gulaš ravnice.
Potrebno je od sastojaka:
Oko 1kg svinjskog mesa isečenog na kocke
i još
5-6 vecih glavica crnog luka
2 kasike masti
2-3 kasikica aleve paprike
so,biber
Belo vino
Biber u zrnu
Lovorov list
Priprema:
Zagrejati mast u šerpi - preporučuje se da šeeša bude znatno veća od količine koja će se u njoj kuvati, a iz razloga lakšeg mešanja i krčkanja natenane.
Kada se mast otopila dodati sitno iseckan crni luk,prziti kratko, dok lukac ne postane kristalan.
Meso iseci na krupnije kocke,dodati u šerpu sa lukom.
Zatim dodati alevu papriku,so i biber.
Dodati lovorov list i biber.
prziti,uz stalno mesanje.
Dodati oko pola litre tople vode i i kuvati na nizoj temperaturi oko 2h.
Znaćete da je gulas gotov,kada voda znatno ispari, a meso postane meko.
Kao sto sam napisala,postoje razne kulinarske verzije gulasa,uz dodatak kupusa ribanca,paradajza,krompia…
Ova verzija je “najprostija”,i moze se posluziti sama.
Kao prilog obično se posluže čipkasti rezanci, a ja na primer najviše volim uz knedle od starog hleba.
Knedle od starog hleba
potrebno je:
Stari hleb oko 500 g
Dva luka srednje veličine
3 jajeta
450ml mleka
So
Seckana šunkica, slanina-nije obavezno
Peršun
priprema
U veći tiganj stavite malo masti i kada se mast otopi dodati sitno seckani luk.
Ako dodajete slaninicu i šunku sad je pravo vreme.
Sve lepo mešati dok ne bude kristalno.
Skinuti sa vatre.
Hleb, uglavnom neka to bude sredina, potopite grubo iskidano sa jajima i mlekom.
Jaja i mleko prethodno umutite. Dodajte luk i slaninu.
Sve sjexinite najbolje rukom.
Ako je potrebno da bude kompaktno dodajte brašno.
Oblikujte rukama kuglice.
U šerpi zatim ukuvajte vodu, barite knedle na tihoj vatri.
Kada isplivaju na površinu, znamo da su gotove.
Najčešće ga pravim sa goveđim mesom, krtinom od ribića ali je odličan i sa svinjskim... Ma može i sa pilećim.
Ono što pre nego počnete da kuvate morate naučiti je :
Sveto trojstvo Vojvodine:
Aleva paprika,mast i luk.
Bez toga ne počinjite kuvanje!!!!
Najpoznatiji gulas svakako je Sekelji Gulas,u koji se dodaje i kupus ribanac.
Moj recept koji možete videti na fotografijama nije ni sekelji, ni teleći.. Nego naš domaći Gulaš ravnice.
Potrebno je od sastojaka:
Oko 1kg svinjskog mesa isečenog na kocke
i još
2 kasike masti
2-3 kasikica aleve paprike
Belo vino
Biber u zrnu
Lovorov list
Priprema:
Zagrejati mast u šerpi - preporučuje se da šeeša bude znatno veća od količine koja će se u njoj kuvati, a iz razloga lakšeg mešanja i krčkanja natenane.
Kada se mast otopila dodati sitno iseckan crni luk,prziti kratko, dok lukac ne postane kristalan.
Meso iseci na krupnije kocke,dodati u šerpu sa lukom.
Zatim dodati alevu papriku,so i biber.
Dodati lovorov list i biber.
prziti,uz stalno mesanje.
Dodati oko pola litre tople vode i i kuvati na nizoj temperaturi oko 2h.
Znaćete da je gulas gotov,kada voda znatno ispari, a meso postane meko.
Kao sto sam napisala,postoje razne kulinarske verzije gulasa,uz dodatak kupusa ribanca,paradajza,krompia…
Ova verzija je “najprostija”,i moze se posluziti sama.
Kao prilog obično se posluže čipkasti rezanci, a ja na primer najviše volim uz knedle od starog hleba.
Knedle od starog hleba
potrebno je:
Stari hleb oko 500 g
Dva luka srednje veličine
3 jajeta
450ml mleka
So
Seckana šunkica, slanina-nije obavezno
Peršun
priprema
U veći tiganj stavite malo masti i kada se mast otopi dodati sitno seckani luk.
Ako dodajete slaninicu i šunku sad je pravo vreme.
Sve lepo mešati dok ne bude kristalno.
Skinuti sa vatre.
Hleb, uglavnom neka to bude sredina, potopite grubo iskidano sa jajima i mlekom.
Jaja i mleko prethodno umutite. Dodajte luk i slaninu.
Sve sjexinite najbolje rukom.
Ako je potrebno da bude kompaktno dodajte brašno.
Oblikujte rukama kuglice.
U šerpi zatim ukuvajte vodu, barite knedle na tihoj vatri.
Kada isplivaju na površinu, znamo da su gotove.
Нема коментара:
Постави коментар