понедељак, 19. јануар 2009.

Gulaš i Knedle od starog hleba

Gulaš je dakako jedno od najpoznatijih jela naše susedne Mađarske. To svakako ne znači da se ovde kod nas u ravnici ne pravi. Redovno, svake nedelje... Uvek, zauvek. 
Najčešće ga pravim sa goveđim mesom, krtinom od ribića ali je odličan i sa svinjskim... Ma može i sa pilećim.
Ono što pre nego počnete da kuvate morate naučiti je :
Sveto trojstvo Vojvodine:
Aleva paprika,mast i luk.
Bez toga ne počinjite kuvanje!!!! 
Najpoznatiji gulas svakako je Sekelji Gulas,u koji se dodaje i kupus ribanac.
Moj recept koji možete videti na fotografijama nije ni sekelji, ni teleći.. Nego naš domaći Gulaš ravnice. 
Potrebno je od sastojaka:



Oko 1kg svinjskog mesa isečenog na kocke

i još


5-6 vecih glavica crnog luka
2 kasike masti
2-3 kasikica aleve paprike
so,biber

Belo vino
Biber u zrnu
Lovorov list





Priprema:
Zagrejati mast u šerpi - preporučuje se da šeeša bude znatno veća od količine koja će se u njoj kuvati, a iz razloga lakšeg mešanja i krčkanja natenane. 
Kada se mast otopila dodati sitno iseckan crni luk,prziti kratko, dok lukac ne postane kristalan.
Meso iseci na krupnije kocke,dodati u šerpu sa lukom.
Zatim dodati alevu papriku,so i biber.
Dodati lovorov list i biber. 

prziti,uz stalno mesanje. 
Dodati oko pola litre tople vode i i kuvati na nizoj temperaturi oko 2h.

Znaćete da je gulas gotov,kada voda znatno ispari, a meso postane meko.

Kao sto sam napisala,postoje razne kulinarske verzije gulasa,uz dodatak kupusa ribanca,paradajza,krompia…

Ova verzija je “najprostija”,i moze se posluziti sama. 
Kao prilog obično se posluže čipkasti rezanci, a ja na primer najviše volim uz knedle od starog hleba. 



Knedle od starog hleba




potrebno je:
Stari hleb oko 500 g
Dva luka srednje veličine
3 jajeta
450ml mleka
So
Seckana šunkica, slanina-nije obavezno
Peršun



priprema

U veći tiganj stavite malo masti i kada se mast otopi dodati sitno seckani luk. 
Ako dodajete slaninicu i šunku sad je pravo vreme. 
Sve lepo mešati dok ne bude kristalno. 
Skinuti sa vatre. 
Hleb, uglavnom neka to bude sredina, potopite grubo iskidano sa jajima i mlekom. 
Jaja i mleko prethodno umutite. Dodajte luk i slaninu. 
Sve sjexinite najbolje rukom. 
Ako je potrebno da bude kompaktno dodajte brašno. 
Oblikujte rukama kuglice. 
U šerpi zatim ukuvajte vodu, barite knedle na tihoj vatri. 
Kada isplivaju na površinu, znamo da su gotove. 

Нема коментара:

Постави коментар