Palacinke sa makom su mi odlicna zamena.Palacinke spremam barem jednom nedeljno,i uvek mi ostane "po koja".
Dovoljno mi je da pojedem samo jednu i da uzivam u ukusu maka,pomesanog sa suvim grozdjem i vanil secerom.
Kada nesto pravim sa makom( tipa rezanci,palacinke),nerazdvojni su mi orasi.Nekako mi najbolje idu u duetu sa makom i "nerazdvojan su par".
Nadev od maka:
150-200g mlevenog maka
50g suvog grozdja
secer po ukusu
vanil secer
Nadev od oraha:
200g mlevenih oraha
secer po ukusu
vanil secer
I jos-
Za palacinke:
125 g brašna
malo soli
1 jaje žlica ulja
300 ml mlijeka
i 1 jaje za prelivanje.
Priprema palacinki:
stavite brašno i so u dublju posudu, pomešajte ulje, jaja i mleko i ulijte u brašno. Trebali bi dobiti prilično retko testo.
Ispecite palačinke i izvadite ih na tanjir.
Priprema fila od maka i oraha:
Mak pomesajte sa suvim grozdjem i secerom.Palacinku premazite sa ovim filom i uvijte.
Mlevene orahe takodje pomesajte sa secerom i premazite palacinku,uvijte je.
U vatrostalnu posudu redjajte tako nafilovane i uvijene palacinke.
U zavisnosti od komada palacinki ,umutite zicom jaje i prelite preko njih.
Zapecite u rerni dok ne porumene.
Mak se cesto koristi u Vojvodjanskoj kuhinju,cuva se u zrnima na hladnom,a tek pred upotrebu se melje,da bi sacuvao svoju frisku aromu.
Odlican je u svim kombinacijama,a cesto ga je baka zamenjivala ili kombinovala sa rogacem.
Odlican je u kombinaciji sa sirom,a gotovo je nemoguce zamisliti pravu domacu strudlu bez njega.
I jos:
Mak ima izuzetnu hranjivu vrednost,utice na koncentraciju i Raspolozenje-to je najvaznije!
Нема коментара:
Постави коментар