Još kada sam bila dete,baka nam je često pripremala mućenicu za dorucak,pre skole.
Kao devojčurku koji je pazio na liniju,smetalo mi je jedino u njoj velika količina masti,te sam je često izbegavala,a danas i iako je spremim uglavnom to radim sa uljem.
Kao dodatak od gore možete posuti svezi sir ili staviti kolutove kobasice...mada je meni idealna ovako sama.
Ovoga puta sam je napravila sa mašću,kako bih dočarala ukus prošlih dana.
Za nju vam je potrebno:
4 jaja
4dcl mleka
10 jelovnih-punih kasika brasna
pola kasikice sode bikarbone
so po ukusu
mast
Priprema:
Zagrejte pecnicu i pleh,koji ste prethodno namastili(doobro)
U sud stavite jaja,mleko,brasno,sodu bikarbonu i so.
Dobro izmesajte mikserom.
Izlijte u vruc pleh-to je vrlo vazno.Mast treba da je zagrejana i da "cvrči".
Pecite dok ne porumeni,na oko 200C,oko 20-tak minuta.
Ne mojte se uplasiti kada pocne da raste i pravi "bure".Sto vise raste i vise bubri bice ukusnija.
Mozete je praviti sa uljem,i vecom kolicinom jaja.
Srazmera:
1jaje-1dcl mleka-3 jelovne kasike brasna
Kao i sva starinska jela,Mucenicu takodje "krasi",brzina pripreme,malo sastojaka i fenomenalan ukus.
Sluzi se sama,ili sa kajmakom,pavlakom...
ми је зовемо ладњача
ОдговориИзбришиa mi SUPITA, u Slavoniji
ОдговориИзбришиBaba leža ili ležbaba
ОдговориИзбришиSamo mi se čini da se pre pečenja prelije mašću odgore.
Bože, ovo izgleda fenomenalno! Slično je jorkširskom pudingu, ali ovako mi se čak i više sviđa ♥
ОдговориИзбришиkod nas u kući smo je zvali ležbaka a jeli smo je isključivo tako što smo isečene komade umakali u kristal šećer
ОдговориИзбришиMi je u kući zovemo ležbaka i jedemo isključivo tako što isečene komade umačemo u kristal šećer...😄
ОдговориИзбришиkod nas u kući smo je zvali ležbaka a jeli smo je isključivo tako što smo isečene komade umakali u kristal šećer
ОдговориИзбришиladnjaca,hvala za recept
ОдговориИзбришиJeste ladnjaca ali bez sode BB i po
ОдговориИзбришиJeste ladnjaca ali bez sode bikarbone i praska za pecivo
ОдговориИзбришиVec duže vreme pokušavam da nadjem recept. Moja pokojna majka (tatina mama) je spremala, ali se u našoj kući zvala smućenica. Hvala puno na receptu🙂.
ОдговориИзбришиОво смо звали базламача и углавном се правила за вечеру посута прах шећером.Волим то али ретко правим,али сада на слану варијанту.Погодили сте рецепт моје баке.5+
ОдговориИзбришиТо се код нас звала базламача и углавном се спремала за вечеру посута штаубом.Мало сам изгубила из вида тај рецепт.Хвала што сте ме подсетили на рецепт моје баке.
ОдговориИзбриши❤️Апсолутно омиљена вечера кад сам била дете. Хвала!
ОдговориИзбришиSmućenica u Sremu, divno, mirisi i ukusi deteinjstva,
ОдговориИзбриши