Kada sam pre par dana gledala svoje recepte, naišla sam i na ovaj recept za Pogaču, koju sam pravila po instrukcijama moje drage prijateljice Snežane, koja je nažalost preminula i sa kojom sam se ja nekoliko godina družila, doduše virtuelno posredstvom naše "food blog" zajednice.
Prvo što sam pomislila je da vreme tako brzo prolazi jer kao da smo se juče dopisivale razmenjivale recepte, savete o kuvanju a bogami i književnosti, a moja Snežana je umrla pre pet godina.
Koliko je ovaj život kratak. Koliko ga samo trošimo na beznačajne stvari a ne pravimo "uspomene" i ne posvećujemo se jedni drugima. Nažalost.
Pre par dana sam opet pravila ovu pogaču i predstavila sam je kao Vrtaljica Pogaču.
Recept tačnije sastojci su potpuno isti, samo sam sada testo podelila na dva dela, punila istim nadevom, uvila sve kako piše u receptu i od gore oštrim nožem napravila zareze.
Bila je tako fantastična.
Želim da je ne zaboravimo. Vrtaljicina Pogača, pogača moje drage prijateljice Snježane Tomić.
Vrtaljicina Pogača-Remake
Snježana je ovu pogaču nazvala Broj2, a ja je prekrštam u Vrtaljicina Pogača.Moram naglasiti da je recept za testo savrsen, te ne samo da mi se dopao ukus nego je i sama pogača bila fina i meka, a pretpostavljam da je za to sve krivac "mast "u sastojcima recepta.Mnoštvo pogača sam isprobala, svaka mi je na svoj način osobena, ali iako ovih dana izbegavam "testo", izbegavam hleb stalno...:) Moram priznati da je pogača bila preukusna, fina.. bas sam odlučila i da je isprobam u jednoj slatkoj varijanti sa orasima i kandiranim voćem.
Za Vrtaljica Pogaču je potrebno:
350 - 400 ml tople vode600 g brašna1 suvi kvasac (7 g)120 g masti1 kašikica solimleveni biber, nisam ga puno stavila.Za nadev:praška šunkasirkečap
Jednostavna priprema:Sve sastojke zajedno pomešati. taj deo mi je bio "najzanimljiviji" jer nema rastapanja kvasca u vodi..:
Zamesiti testo.Formirati kugluOstaviti testo da se diže oko 2h.Potom ga oklagijom razvući u pravougaonik.Ja sam ga dosta tanko razvukla.Potom premazati kečapom, narendati sir, poslagati šunkaricu.Uviti u rolnu i ostaviti uvijenu u plehu još 30min.
Vera,sjajna pogaca!!Sneza ima bas puno lepih recepata i treba se odluciti sta prvo probati:))
ОдговориИзбришиDivna pogača, baš sam i sama mislila dal' da je pripremim ali bilo mi je previše primamljivo:) i nisam smela. Znam da bih se prejela, garant i zato, što dalje:) Lepo si opisala kakav utisak ostavlja, i sama sam se uverila da su Snježini recepti odlični!
ОдговориИзбришиMmmmmmmmm, kako ti je lijepa Vericee!!..Auu, nemoj se ljutiti ali ja moram bježati od ovih fotki!! :))..opasno sam počela sliniti na ovo! Stvarno prefino izgleda!
ОдговориИзбришиIzgleda famozno,sve pohvale Vera!!!
ОдговориИзбришиHvala Vera na lijepim riječima! Drago mi je da ti se sviđa. Draga moja, i ja izbjegavam tijesto ali koliko god ja bježala od njega opet se zalijepim za neku pogaču, kiflice i sl..
ОдговориИзбришиSuper si ju napravila!
ОдговориИзбришиI kod mene je zabilježena za isprobavanje, samo ne znam da li ću stići napraviti dok traje igrica. Ali svakako imam namjeru napraviti.
pogača je krasna!
ОдговориИзбришиi ja sam si je zabilježila, ti si je divno napravila
ОдговориИзбришиJoj kako ti je predivno ispala ova pogača, savršenstvo.
ОдговориИзбришиSviđa mi se,sviđa...
ОдговориИзбришиVidim da se vec uveliko objavljuju istrage, ja sam recepte izabrala ali nikako da pocnem. :)
ОдговориИзбришиPogaca ti je odlicno ispala. Mene vise asocira na strudlu nego na pogacu, ali kako god je zvali nije bitno, verujem da nestaje u trenu. :)
Krasno izgleda.
ОдговориИзбришиMogla sam se misliti da ćeš ti odabrati pogaču ,ti njih jako voliš.
ОдговориИзбришиDivna je! Jako lepo izgleda i sigurno je super ukusna! :)
ОдговориИзбришиNe mogu naći tvoj e-mail pa ti šeljem link za paštetu od hobotnice http://dilajla-svatarica.blogspot.com/2010/12/pasteta-od-hobotnicestoklja.html
ОдговориИзбришиMoram mantrati, ja sam na dijeti, ja sam na dijeti....
ОдговориИзбришиI ja se vrtim oko Snježinih pogača, a ti si ovu super napravila, baš ti je izvrsno ispala , bravo !! I zaintrigirala me slatka verzija.
ОдговориИзбришиPredivno izgleda, voleo sam njene recepte!
ОдговориИзбриши