недеља, 24. октобар 2021.

Savijača (Štrudla) sa čokoladom

Divna savijača sa čokoladom, htela sam da dodam i "topla" jer sam je ja jela toplu, ali sam se preplašila da može da se uzme zdravo-za gotovo, pa da se ustali običaj da se jede tako vruća, a to baš nije preporučljivo za stomak, osim ponekad :)
Po teksturi testa može se reći da je ova savijača, slična štrudli. Ono što je meni najvažnije kada pripremam ovakve recepte je da testo zaista bude vazdušasto i vrlo meko, tako da preporučujem da se kod ovakvih recepata striktno držite tačnih mera i sastojaka, bez potrebe da improvizujete.

Potrebno jeza testo:
700g brašna
30g kvasca
200ml mlakog mleka
150g šećera
2 veća jajeta
prstohvat soli
150g maslaca sobne temperature

Priprema testa:
Kvasac rastopiti sa malo šećera u  100 ml mleka, ostaviti mleko i kvasac na toplo mesto i kada zapeni dodajte ga u brašno.
Zatim dodajte jaja, rastopljeni puter, ostatak mleka, šečer i so.
Zamesite meko glatko testo.
Od veličine jaja zavisi da li će te morati ddati testu još brašna, pa uvek spremite da vam bude pri ruci.
Testo stavite u čist sud i prekrijte krpom da odstoji i da se udvostruči.
U zavisnosti od toplote prostorije trebaće vam možda do sat vremena.


Za fil je potrebno sledeće:
100g maslaca
250g čokolade za kuvanje.
Priprema fila je jednostavna. Rastopite čokoladu u maslacu. Samo ne odmah nego kad testo pripremite.
Testo koje se udvostručilo, premesite.
Podelite na dva dela.
Svaku jufku razijte u pravougaonik koliko možete. Ne pretanko ali i ne debelo . Na primer do 5cm.
Sada rastopite čokoladu  sa puterom i premažite testo.
Testo uvite u rolnu sa jedne i sa druge strane kako bi se te rolne sastavile na sredini, a zatim ih odvojite oštrim nožem i upletite jednu o drugu.
Tako uplatene prebacite u pleh koji ste namastili ili obložili papirom za pečenje.
Drugu jufku testa takođe razvijte i ponovite postupak.
Imaće te dve lepe pletenice.
Premažite manjim jajetom i otopljenim puterom
Ostavite nekih 15 minuta da "dođu sebi", šalim se da se odmore i malo narastu pa stavite da se peku.
Peći prvo na 180C a kada testo počne da se rumeni povećajte temperaturu na 230C.







Нема коментара:

Постави коментар