понедељак, 18. октобар 2021.

Kolač od bundeve i meda

 Jesenji kolač koji se pravi očas posla. Verujem da većina vas u oktobru peče bundeve, to je u stvari i možda jedino godišnje doba gde možemo da pečemo svežu narandžastu bundevu, pa i svaki dan. Tako i mi svake jeseni pečemo, u rerni, pa mogla bih reći i svakodnevno sveže kriške bundeve. U početku prvih par pečenja, nikad ne ostane viška kriški bundeve, jer smo je se svi uželeli, međutim, ako imate sindrom preterivanja u "jesenjem pečenju bundeve", desiće vam se što je možda i odlično da imate i pečene bundeve viška. Ako je to tako ovaj brz i ukusan kolač je idealno rešenje kako da je potrošite.

Recept je poput onih "sipkavih" pita koje se prave sa šljivama ili jabukama, ali ovde ima i jedan fini dodatak.

POtrebno je za fil:

oko 800g pečene i ispasirane bundeve

mes po ukusu

kašikica cimeta


Za sipkavi deo-koru je potrebno:

2dcl brašna

2dcl griza

1 dcl šećera

u suštini ove mere za brašno, šećer i griz su mere na šolje od 2 dcl, znači 1 šolja brašna, 1 šolja griza pola šolje šećera.

2 kesice vanil šećera

 1 prašak za pecivo

150g putera

2dcl slatke pavlake

Prirpema je takva da kao što sam i gore napisala, napravite pire od bundeve i dodate cimeta i meda, ja u zavisnosti koliko imam grama bundeve dodam 1-2 kašike. Volim slatko :)

Brašno, griz, šećer pomešajte da se lepo sjedini, tačnije dobro pomeša, dodajte vanil šećer i prašak za pecivo i opet sve lepo sjedinite.

Pleh obložite papirom za pečenje, pa polovine ove suve smese stavite na dno, narendajte polovinu putera i prelijte ovlaš sa 1dcl slatke pavlake. Zatim dodajte fil od bundeve i od gore drugu polovinu suve smeše, ali sada od gore prvo prelijte ostatak slatke pavlake i tek onda narendajte puter.

Pecite na 180C.

Pospite sa prah šećerom.


Нема коментара:

Постави коментар