Kao
što sam i ranije u nekim mojim opisima recepata pisala, za nas vojvođane je
karakteristično da hrani dajemo ime po osobi koja ili to jelo često pravi, ili
nam je dala recept, ili to jelo pak voli najviše da jede.
Tako je i ova pogača dobila naziv Teticina pogača.
Sad neko će sigurno pitati što „tetica“ a ne „tetka“, e pa zato što kada je
tetka mlada, i još nema dece, mi je zovemo Tetica.
U
mojoj porodici je na primer bio slučaj da je tetica mog tate ostala tetica i sa
osamdeset godina, ali dobro ☹
Elem,
ovo je i njena pogača, koju je ona uvek donosila kada nam dolazi u goste, u
stvari jedna od mnogih ali najčešće pripremana 😊
Potrebno
je:
5 jaja
1
pavlaka (2dl)
1 kg
brašna ( i malo preko)
1 kašičica
soli
1 kašikica
šećera
20g
kvasca
250g
margarina
200ml
mleka
Voda
po potrebi.
Na
fotografiji je pogača pravljena od pola mere.
Priprema:
U mlačnom mleku rastopiti kvasac sa malo šećera i dobro promešati te ostaviti da zapeni. Prosejati brašno i u njega dodati kvasac i ostale sastojke za testo, te umesiti meko. Ovde uvek napominjem da kod peciva testo ne treba da bude tvrdo u smislu da ne možete ili teškom mukom oklagijom da oblikujete, a ne treba da bude ni previše meko da vam se lepi za ruke jer će kada napravite kiflice ili pogaču da izgubi oblik i naraste preko mere.
Kod ove pogače glavni "fazon" je samo oblikovanje a ono ide na sledeći način:
Razvučete testo u što veći pravougaonik oklagijom. Preko testa sam premazala pavlaku i stavila pečenicu. Uvila u rolnu i sekla male rolatiće koje sam uvila da fil ne može da ispadne sa strane, više nekako da liče na nekakve "džačiće" i slagala u okrugli pleh koji obavezno obložim papirom za pečenje. U sredini prvo stavite jedan rolat pa onda ređate okolo, da dobijete nekakav lep oblik.
Pekla sam je na 180C oko 40 minuta.
Naravno pre pečenja premažite testo žumancetom, pospite kim, susam ili zrna maka obavezno!
Нема коментара:
Постави коментар