Ako ste išli zimi u Irig iliVrdnik onda ste sigurno dobro zapamtili kako izgleda Iriški venac zimi😊
iz tog razloga vam preporučujem da ovaj kolač ipak pravite sa prvim zracima prolećnog sunca, eto čisto da sami sebe ne “ureknete”.
Šalim se naravno, ne znam da li se ovaj neobičan kolač pravi samo u Irigu ali ono što je važno ne sme da se pravi u tepsiji kako ne bi bio ravan, što Iriški venac svakako nije.
Sastojci su jednostavni a limun i narendana korica limuna ovom kolaču mu daju posebnu aromu prošlosti kada su se pripremali baš ovakvi kolači uglavnom zimi, obzirom da je tada kao po pravilu bilo više vremena.
Potrebno je:
3 jajeta
2 šolje šećera
1 šolja jogurta
2 šolje brašna
1 šolja kukuruznog brašna
1 šolja ulja
Kora limuna i limunov sok;
Vanil-šećer
¾ praška za pecivo
Šolje su od 200 ml
Priprema:
Odvojte žumanca od belanca, pa prvo umutite belanca dodajte šećer pa nastavite mikserom mutiti dok se ne dobije čvrst šne.
Potom u šne dodati jedno po jedno žumance, jogurt, ulje, vanil šećer i prašak za pecivo, te na samom kraju obično brašno i kukuruzno brašno te narendati koricu limuna i dodati limunov sok.
Smesu sada ne mutit više mikserom nego najbolje varjačom dobro sjediniti.
Izliti u kalup. Ja predlažem da to bude kalup za kuglof.
Peći 40 minuta na 180C.
Ukrasiti prah šećerom ili čokoladom.
Нема коментара:
Постави коментар