среда, 17. април 2024.

Kolač Iriški venac

 Ako ste išli zimi u Irig iliVrdnik onda ste sigurno dobro zapamtili kako izgleda  Iriški venac zimi😊

iz tog razloga vam preporučujem da ovaj kolač ipak pravite sa prvim zracima prolećnog sunca, eto čisto da sami sebe ne “ureknete”.

Šalim se naravno, ne znam da li se  ovaj neobičan kolač  pravi samo u Irigu ali ono što je važno ne sme da se pravi u tepsiji kako ne bi bio ravan, što Iriški venac svakako nije. 


Sastojci su jednostavni a limun i narendana korica limuna ovom kolaču  mu daju posebnu aromu   prošlosti kada su se pripremali baš ovakvi kolači uglavnom zimi, obzirom da je tada kao po pravilu bilo više vremena.

Potrebno je:

3 jajeta

2 šolje šećera

1 šolja jogurta

2 šolje brašna

1 šolja kukuruznog brašna

1 šolja ulja

Kora limuna i limunov sok;

Vanil-šećer

¾ praška za pecivo

Šolje su od 200 ml

Priprema:

Odvojte žumanca od belanca, pa prvo umutite belanca   dodajte šećer pa nastavite mikserom mutiti dok se ne dobije čvrst  šne.

 Potom u šne dodati jedno po jedno žumance, jogurt, ulje, vanil šećer i prašak za pecivo, te  na samom kraju obično brašno i kukuruzno brašno te narendati koricu limuna i dodati limunov sok.

Smesu sada ne mutit više mikserom nego najbolje varjačom dobro sjediniti.

Izliti u kalup. Ja predlažem da to bude kalup za kuglof.

Peći  40 minuta na 180C.

Ukrasiti prah šećerom ili čokoladom.

Нема коментара:

Постави коментар