Cureki je grčki slatki hleb.
Tradicionalno se pravi za Vaskrs, ali ga možete praviti tokom čitavegodine. Ukoliko vas put navede u Solun obavezno navratite u poznati poslastičarnicu Terkenlis koja se nalazi u samom centru Soluna i obavezno ga probajte.
.Osnovni oblik je pletenica, a ako se sprema za Vaskrs onda se na sredini stavlja crveno jaje.
Cureki ima specifičan ukus mastike-smole sa drveta mastike koja raste na ostrvu His, te iz tog razloga može i da vam se uopšte ne svidi, ili da ga obožavate!
Cureki izgleda kao pletenica ali iako liči na hleb nikako po teksturi to ne sme da bude😊
Ono što bih svima preporučila uz ovaj recept je svakako kofer pun strpljenja, i ne odustajte!
ΧρηστοςΑνεστη!
Sastojci:
ojo700g brašna
100ml soka od isceđene pomorandže
100 ml mleka
80 ml vode
kocka kvasca-20g
2 jajeta
60g otopljenog putera
180g šećera
prstohvat soli
1/3 kašikice mastike u prahu
2 vanilin šećera
narendana korica narandže
Za premazivanje:
1 žumance, kašika mleka i kašika šećera
Što više mesimo testo postaje sve čvršće i glatko po površini. Kada se testo već samo oblikuje u kuglu, dodatno jačim mikserom izmiksajte testo nekih 8, a slabijim mikserom do 15 minuta.
Testo će nakon miksanja mikserom biti izuzetno meko i lepljivo pa ga je potrebno prebaciti na sto za mešenje i premesiti. Ostaviti u sud i pokriti krpom da odmori.
Premažemo ga i stavimo na pleh obložen papirom za pečenje. Pekla sam ga na 180C
Нема коментара:
Постави коментар