четвртак, 1. фебруар 2024.

Nutela keks

Za novogodišnje praznike čini mi se nikada dosta inspiracije za slatkiše.
Ponekad mi se dešava da sam danima u potrazi za raznorazne keksove koje bih pravila. Tokom jednog takvog izbora, ćerka mi je dala ideju da napravimo keks u obliku piškota i da krajeve umačemo u čokoladu i ukrasimo sa crveno belom izmrvljenom lizalicom.




U receptu se koristi nutela, ali možete u sastojke umesto nje da stavite eurokrem ili bilo koji drugi krem.

Keks je veoma  mek i izdašan, te ukoliko pravite više fela novogodišnjih keksića slobodno smanjite meru na pola.

Sastojci za testo

1 veće jaje

100 g nutele ili eurokrema

80g otopljene čokolade za kuvanje

140 g brašna

Priprema:

U sud stavite jaje, dodajte nutelu i otopljenu čokoladu, kratko izmutite mikserom a može i kulinarskom žicom ako imate snage da izmutite sve da bude lepo sjedinjeno.

 Potom dodajte brašno i umesite meko i glatko testo ali da se ne lepi za ruke.

Testo kada pripremam keks uvek ostavim pre oblikovanja u frižider barem na jedan sat.

Odvajala sam po malo testa vlažnim rukama trudeći se da to budu podjednake loptice od kojih sam pravila valjčiće.

Ređala sam ih na pek papir i pekla na 180C oko 10 minuta.

Izmrvila sam novogodišnje pepermint crveno bele lizalice i napravila glazuru od 100g čokolade i 2 kašike ulja te svaki pečeni i ohlađeni keks umakala u čokoladu samo sa jedne strane a potom posipala smrvljenom lizalicom.

 


 

Нема коментара:

Постави коментар