уторак, 13. децембар 2022.

Svečani rolat od belog mesa

Znam da je ponekad izuzetno teško da u vreme praznika odaberete nešto što bi ste spremili, možda neki novi meni, ili već neki što oduvek uhodano spremate za svoje goste, da li za Krsnu Slavu, Božić ili Novu godinu.
Dodatno na sve danas otežava i činjenica da smo skoro za sve dane uoči slavlja na poslu, i da planiranje za neke važne događaje započinjemo i po mesec dana unapred.
Već godinama pravim ovu veknicu od belog mlevenog mesa, a koji recept imamo još od davnina, a kada to kažem mislim da se u našoj kući pravi pa nekih pedesetak godina za sve važnije događaje.
Ja sam jedino izmenila naziv, nazvala sam je Svečana i zaista izgleda  veoma svečano.

Potrebno je:
500g pilećeg belog mesa
2 jajeta
1 šargarepa
100g dimljene slanine
1 kifla
mleveni biber po ukusu
2-3 kašike mešavine začina
1 kašikica seckanog peršuna
so,
 kašikica ulja



 Priprema:
Skuvati jedno jaje, izrendati ga. 
Takođe izrendati i šargarepu na sitne rende.
Meso samleti sitno na mašini za meso ili u multi praktiku ako imate tu opciju.
Kiflu potopiti u mleko pa je ocediti.
Pomešati meso i hleb te dodati sveže jaje, rendanu šargarepu i peršun, mešavinu začina i biber.
Sve dobro izmešati, najbolje rukom.
Oblikovati veknu.
Na dno vatrostalne posude poredđati režnjeve slanine, otprilike 4,5 komada.
Preko njih staviti veknu od mesa a preko nje preostale šnite slanine.
Prekriti sve alu folijom.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175C oko 45min.
Rolat izvaditi iz rerne skinuti foliju i premazati ga sa malo ulja te ga vratiti u rernu da se zapeče na istoj temperaturi još 1o minuta.

Нема коментара:

Постави коментар