четвртак, 15. децембар 2022.

Fina čokoladna torta

Ukoliko volite čokoladne kolače ili torte i želite da ih napravite, bez problema na internetu možete da nađete milion i jedan recept.

U moru recepata onih koje možete napraviti za 5 minuta, jednostavnih, na kašike ili onih komplikovanih sa korama i filom na pari, ne zaboravite na jedan vrlo važan detalj koji vam određuje ne uspeh da li će torta ili kolač izgledati divno, fotogenično i ukrašeno, ne zaboravite na ukus.

Odabir kvalitetnih sastojaka je mnogo značajniji od ukrašenog izgleda ili od jednostavnosti pripreme.

Kada pravim čokoladnu tortu striktno vodim računa koju čokoladu koristim, jer čokolada daje odnosno stvara ukus  torti bez obzira koliko ona savršeno izgledala spolja.


 Ukus torte i čokoladnog krema preko torte je zaista da poletite.
Za koru Vam je potrebno:
250g brašna
200g šećera
pola kesice praška za pecivo
prstohvat soli
50g kakao praha
80g  mlečne čokolade
2 jajeta
200ml ulja
250 ml mleka
Priprema:
Za početak pomešajte sve suve sastojke: brašno, šećer, kakao, so i prašak za pecivo.
Jaja umutite mikserom i dodajte ulje pa ponovo umutite.
Mleko stavite u šerpicu  i u njega stavite iseckane kocke čokolade, te stavite da se greje kako bi se čokolada otopila.
U suve sastojke prvo dodajte jaja pomešana sa uljem, ponovo sve sjedinite kulinarskom žicom. Ne plašite se ako vam smesa deluje malo suvo.
Ugrejano mleko u kojem se otopila čokolada sada prelijte preko ove smese i dobro izmešajte kulinarskom žicom da se sve lepo sjedini i bude bez grudvica.

Kalup prečnika 24cm obložite pakpapirom i izlijte smesu u njega,  rernu pregrejte a potom stavite da se peče na 180C.
Vreme koje vam je potrebno da se ispeče je 30 do 40 minuta. Najbolje je da ukoliko želite da proverite da li je kora pečena to uradite sa čačkalicom.
Pečenu koru ostavite da se prohladi i pripremite čokoladni krem.

Za čookoladni krem Vam je potrebno:

 1dcl slatke pavlake

80g mlečne čokolade

U manju šerpu izlomite čokoladu i prelijte je sa slatkom pavlakom, stavite je na šporet i grejte dok se čokolada ne rastopi.
Kada se rastopi čokolada još uvek mešajte ovu smesu na šporetu ali ne na jakoj vatri da vam provri, nego na laganoj vatri nekoliko minuta dok ne dobijete na gustini.
Ovaj krem ostavite zatim 10 tak minuta da se malo prohladi i prelijte preko torte.

Tortu sam ostavila u frižideru da se stegne i sutra dan skinula obruč od kalupa i ukrasila je čokoladnim mrvicama.




Нема коментара:

Постави коментар