уторак, 11. октобар 2022.

Torta od žita, lešnika i keksa

Torta koja se ne peče i čija osnova neodoljivo podseća na Koljivo ili Žito sa šlagom, ali obogaćeno aromom pečenih lešnika i ukusom plazma keksa.
Možda nije izgledna ali je zato nestala za tren oka.
Potrebno je:

500g pšenice belije

200g pečenih lešnika

300g mlevenog keksa (plazme)

mleveni cimet i klinčići

400g prah šećera

200ml slatke pavlake


 Priprema:

Pšenicu  oprati i ukoliko je potrebno očistiti od zrna koja nisu za upotrebu.

Stavite je u šerpu nalijte vode preko nje i ostavite pola sata da ogrezne. 

Potom prospite tu vodu i sipajte ponovo čistu.

Kuvajte na vrlo tihoj vatri , dok zrna ne počnu da se raspucavaju i omekšaju.

Ostavite da se ohladi.

U međuvremenu sameljite lešnike.

Ohlađenu pšenicu sameljite, ja je meljem na mašini za meso, dodajte lešnike i keks , a potom i šećer u prahu.

Sve lepo sjedinite, najbolje rukom, da smesa zaista bude sjedinjena podjednako.

Od smese sam oblikovala rolat.

Ukrasila sam ga šlagom.

Нема коментара:

Постави коментар