понедељак, 10. октобар 2022.

Džak kifle

Moram odmah da napišem da su kiflice fenomenalne!

Posebno mi se dopao i njihov naziv jer sam se ja kao dete najviše igrala sa prtenim džakovima, moje babe, koja je u njima nosila robu na pijacu na prodaju.

Kada smo već kod džakova, moram da spomenem i džakove od najlona, koje su moji baba i deda, vojvođanski paori naručivali u bojama, jer se za svako povrće znalo i nije se smelo pogrešiti u koji džak koje boje se stavljaju. Tako da je zelena bila rezervisana za kupus i kornišone, crvena ili narandžasta za krompir, teget za plavi patlidžan.

Španat se nikako nije smeo stavljati u džakove nego se na pijacu nosio u pletenim korpama, kao i karfiol, za koji sam a i dan danas verujem da je najnežnije povrće na svetu.

Da ne zaboravim industrijsku papriku koja se obavezno stavljala u crvene džakove...

Potrebno je za ove "zlatne" džačiće:
900g brašna
1 kocka kvasca-20g
200ml mlakog mleka
1 kašikica šećera
200ml pavlake
1 jaje 
1 belance
kašika soli
200ml ulja
Nadev može biti slani sitan sir ili narendan trapist u kombinaciji sa kečapom i narendanom šunkaricom.

Priprema:

Brašno prosejte sa soli i stavite u veći sud za mešenje.

U sredini brašna napravite udubljenje i u njega izmrvite kvasac, dodajte 100ml mleka i kašikicu šećera<

Kada deo mase sa kvascem zapeni dodajte ulje, jedno jaje i belance (žumance će vam ostati da premažete džačiće), kiselu pavlaku i ostatak mleka.

Mesite testo, polako, iako će u početku biti lepljivo mesite dok ga ne oblikujete u mekanu jufku.

Potom testo u sudu prekrijte krpom i ostavite da se udvostruči.

Udvostručeno naraslo testo prebacite na radnu površinu i još jednom premesite.

Oštrim nožem ga podelite na dva dela ,a potom od dva dela napravite četiri i od četiri osam manjih loptica.

Svaku lopticu premesite, rastanjite oklagijom i u sredinu ređajte fil.

Smotavanje džačića:

Prvo smotajte ka unutra ivice i potom testo sa nadevom uvijte kao valjak.

Ređajte u pleh koji ste obložili pak papirom.

Premažite žumancom od gore stavite mak ili susam.

Pecite na 180C

za olakšan rad imate i foto prikaz.


 

Нема коментара:

Постави коментар