уторак, 25. октобар 2022.

Kapućino Mafini sa sojinim mlekom

Kada sam bila mlađa, često smo kuvali gulaš od sojinih odrezaka. Sojini odresci su odlični ako postite jer mogu da zamene meso, ne baš doslovno ali u nekim varijantama zaista su odlična zamena.
Da li mi je ta navika ostala od tog našeg nesretnog detinjstva, ne znam ni sama ali sam veliki ljubitelj soje.
Mogla bih ove mafine nazvati i mafinima od soje, s obzirom da u njima ima sojinih ljuspica i sojinog mleka ali kako imaju i kapućino i kako taj ukus preovladava u njima zaista sa pravom nose kapućino ime.
Nadam se da će te ih isprobati, pre svega zbog toga što je primena soje u ishrani veoma zdrava, a  s obzirom da su mnogi recepti od soje slani, ovo je idealna prilika da se i zasladite sa sojom.


 
Potrebno Vam je:
2 jajeta
2dcl sojinog mleka
50g sojinih ljuspica
50g suvog grožđa
150g secera
1 kašika kakaa
1 kesica kapucina
1dcl ulja
150g brašna i to: 1/3 sojinog 2/3 belog brašna
Priprema:
 Kada pripremam mafine uvek podelim suve i mokre sastojke, tako od prvog dana, kada sam počela da pravim mafine, pročitala sam da treba uvek razdvojiti suve i mokre sastojke.kako bi se lepse sastojci sjedinili,a obzirom da se radi o malim formama i bili kompaktni.
Takođe mafine uvek ama baš uvek mešam sa kulinarskom žicom a ne mikserom,
što znači: Da sa laganim mešanjem kulinarskom žicom, vi će te grudvice koje nastaju od spajanja suvih i vlažnih sastojaka  uniništiti ali ako miksujete mikserom na najvećoj brzini može da vam se desi da vam tetso postane "vodenasto" a mafini žilavi.
Takođe još jedna mala informacija o sojinom brašnu.
Kako se upotrebljava u kuvanju i u kojoj se razmeri meša sa običnim belim ili crnim brašnom.
Sojino brašno se može mešati sa bilo kojim brašnom, najbolje belim.
Ako sa sojinim brašnom pripremate neka peciva tipa-pogače, kiflice najbolje da promer bude50:50.
Za dizano testo akopravite npr strdle, proemr sojinog brašna ce biti dovoljan sa 25% u odnosu na belo psenicno brašno.
Za prhko testo-odnos od 40:60%
a ako hocete da napravite savijaču sojino brašno možete staviti u odnosu na belo brasno u 10% od ukupne količine brašna.

1 коментар:

  1. Radujem se receptima sa sojom. U poslednje vreme je nepravedno proganjaju sa stolova, a mi je koristimo, najčešće pahuljice i mleko. Ova kombinacija sa kafos skroz se slaže sa mojom svakodnevnom navikom ispijanja nes kafe sa sojinim mlekom.

    ОдговориИзбриши