понедељак, 11. октобар 2021.

Kuglof od jabuka i cimeta


Pre više od deset godina sam počela da pišem recepte na internetu kao Astal-Kuhinja moje ravnice. Tih godina recepata za raznorazna jela jeste bilo ali ne u tolikoj meri kao danas. Teško da ste mogli baš sve poželite ili što se setite da vam se jede kao uspomena iz detinjstva da ste mogli da nađete na internetu. Kako je moja baka često pravila kuglof, i kako sam tada bila već u godinama kada sam ostala bez nje, pravila sam često jedan recept sa dizanim testom i suvim grožđem. Kako sam imala i njenu starinsku modlu za kuglof, i kako mi se ovaj kolač učinio ne samo  ukusan nego i dekorativan, zainteresovala sam se da pročitam nešto više o njemu, a samim tim i da nađem i neke druge recepte koje bih mogla da spremam.
Na internetu je tada bilo par recepata pod nazivom-Kuglof, ali to su najčešće bili neki da tako nazovem slatkiši koji se ili ne peku, ili su bili onako "smuti pa prospi", kao obični brzi kolači iz pleha, bez one fine teksture, da nije suv i da ne kašljete ili ne daj bože da vam zastane u grlu.

Baš nekoliko meseci posle mog traganja za pravim, kvalitetnim receptom za Kuglof, na proleće jedne godine u blizini platoa Spensa, bilo je Novosadsko proleće, kako sam tada često prolazila tuda, zbog posla, videla sam jedan štand sa savršenim kuglofima, malim, velikim prelivenim čokoladom, sa lešnikom, suvim voćem. Jedna prelepa žena, ih je prodavala, obučena u odeću kakva se nekad nosila početkom 20 veka, građansku odeću. Po svemu je odudarala od svoje okoline, i po lepoti i po kuglofima, i po neobičnoj starinskoj punđi i lepom osmehu. 

Prišla sam njenom štandu i odmah kupila par malih kuglofa različitog ukusa, započela sam priču sa njom i od tada počinje  moje dugogodišnje prijateljstvo sa Mirom Kovačević iz Sremskih Karlovaca koje je nažalost prekinuto njenom iznenadnom smrću, nakon kratke bolesti.

Ne bih ovde među receptima pisala o svojim osećanjima, ali mogu vam reći da kada god pravim kuglof pomislim na Miru, koja me je naučila i nesebično samnom podelila mnoge recepte kao i savete a i naučila me je šta je Kuglof. Sad znam da to nije obični mekani kolač koji možete da napravite bilo kako i izlijete u kalup za kuglof. 
Kuglof je nešto više od oblika, može biti božićni, čokoladni, sa bermetom, sa lešnikom, voćni, lešnicima, suvim voće, sa limunom, narandžom, medom i orasima...
Mirine recepte možete videti na sajtu Karlovački kuglof kao i razne savete kako da ih pripremite kao i savete kako da održavate modlu za kuglof. 

Kao što je i moja Mira napisala:




"Kuglof, kao jedan od najstarijih modeliranih kolača na svetu. Očuvanje tradicije takodje je naš zadatak.
Kuglof je dugi niz godina bio neopravdano zapostavljan, a pravile su ga naše majke i naše bake. Bio je nezaobilazni deo trpeze za doručak, ručak i večeru, uz šolju kafe ili čaja, uz mleko ili času vina. Ovaj aristokratski kolač u prošlosti je krasio trpeze isključivo privilegovane vlastele i naravno kraljevske trpeze širom Evrope"

Za ovaj recept vam je potrebno:

1 veća jabuka

3 cela jajeta

150g šećera

2dcl jogurta

1dcl ulja

220g brašna

1prašak za pecivo

šaka suvog grožđa potopljenog u rumu

kašikica cimeta



 Prirpema:

Jaja mikserom dobro sjediniti sa šećerom, možete dodati i kesicu vanil šećera ali ja uvek kada pravim na primer  ovaj kuglof vanil šećer pomešam sa prah šećerom i pospem ga od gore kada se ohladi.

Zatim u tu smesu dodati jogurt, ulje i sitno iseckane jabuku. Možete dodati i dve sitno iseckane jabuke, znači ne rendane. Dodati suvo grožđe i cimet i na samom kraju brašno i prašak za pecivo.

Sve lepo sjediniti i izliti u modlu za kuglof koju ste dobro namastili i posuli brašnom.

Pecite na 180C.


Nedavno sam na TV gledala film Petrijin venac sa Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi. Mislim da je ovaj film i knjiga Dragoslava Mihajloviča svima dobro poznata. 

Sećam se da je tada Petrija jednom prilikom rekla da Vam život donosi mnoge dobre ljude, a isto tako i odvodi od vas da ih više nikada ne vidite, tek kada se sa njima sretnete na onom svetu imaćete priliku da im kažete sve one lepe reči koje im niste rekli za života jer niste znali kako ili niste umeli.



2 коментара: