A šta ćemo sve sa jagodama?
Kolač, tortu, pitu, pekmez...
Za koru je potrebno:
300g plazma keksa
125g putera
1dcl soka od jagoda
Koru pripremim tako što puter koji sam držala na sobnoj temperaturi da omekša, pomešam sa keksom i sokom od jagoda.
Okrugli pleh sa štipaljkom obložim dole papirom za pečenje i koru od keksa rukama raposredim ravnomerno na dno.
Jagode, operem, očistim i nekoliko jagoda, sve zavisi od veličine, ali gledam da sve budu jednake veličine(srednje) prepolovim nožem na pola i poređam po plehu sa strane. Ređam ih tako gusto jednu do druge ali da isečeni deo ide ka spolja.
Da vam smesa ne postane vodenasta lagano sve pomešam kulinarskom žicom i rasporedim po sredini kore i pažljivo oko jagoda, kako ne bi imala vazduh.
Za gornji crveni sloj sam koristila takođe jagode.
Ispasirala sam ih i sa 2dcl vode prokuvala.
Dok su se jagode na šporetu kuvale rastopila sam dve kesice želatina sa 4 kašike hladne vode.
Kada jagode skoro da provru, umešam u vrelu smesu želatin.
Nikada ne prelivam tortu ovakve teksture sa vrućim sirupom, te sam i sada sačekala da se sirup ohladi, ali ne baš da bude sasvim hladan.
Prelila sam preko torte i pravac frižider da torta prenoći.
Možete je ukrasiti jagodama ili raznim sezonskim voćem
Нема коментара:
Постави коментар