понедељак, 31. мај 2021.

Bela Rada Pogača

Napraviti meku i ukusnu pogaču, i nije baš lako. Pogotovo ako se striktno držite mere sastojaka, i ako je do sada nikada niste pravili.
Često mi mnoge čitateljke pišu i hvale moje recepte, većinom, mada priznajem ima i onih koji kažu, "eh, nije mi uspelo". Razumem.
U pitanju je moramo priznati i iskustvo, pogotovo kod ovih recepata gde je potrebno raditi sa dizanim testom, kao što su kiflice, pogačice, pogače....
Da objasnim šta znači reč iskustvo, prosto treba da osetite testo pod rukama. Nije dovoljno da se napiše u receptu, "meko testo" "lepljivo" " Ne lepljivo". To su stvari koje morate sami osetiti i prepoznati.
Kada se savlada samo mešenje testa, onda će te zasigurno moći da pravite raznorazne oblike, a hvala Bogu može se sve to naći na internetu, što se tiče ideja.



Potrebno je:

Za testo:

500- 600g brašna

pola kocke kvasca

1dcl ulja

1 kašika masti

1 kašikica soli

malo šećera

1,5dcl vode

1 jaje

Za fil:

2dcl kisele pavlake

150g margarina ili putera

Priprema testa:

Brašno prosejati, a kvasac sa malo šećera u 1dcl vode "rastopiti".

Kada se  kvasac zapeni,dodajte ga testu i sa ostalim sastojcima, zamesite testo. Po potrebi dodajte još brašna, da vam tetso ne bude lepčkivo, nego da se lepo oblikuje i odvaja od ruku dok mesite.

Pokrijte ga krpom, te ostavite u vanglicu, koju ste prethodno nauljili. Tako se testo odmara. Kada se udvostruči, premesite ga u vangli i potom prebacite na pobrašnjavljenu radnu podlogu. Nekada su naše bake imale velike drvene daske koje su koristile isključivo za mešenje testa ili rezanaca.

Oblikovanje pogače prema foto-prikazu gore*

Testo podelite na tri dela.

Razvucite ako imate mesta sva tri dela testa tanko oklagijom da budu jednake veličine. Prvo testo premažite sa polovinom pavlake, koju možete da razmutite viljuškom, kako bi ste je lakše premazivali ravnomerno po testu.

Od gore narendajte margarin.

Preklopite drugim razvučenim testom i premažite ostatkom pavlake, te narendajte margarin, i na kraju sve poklopite trećim razvučenim delom testa. Ukoliko vam je ostalo pavlake i margarina premažite i tadnji sloj (nije obavezno).

Zatim po sredini oštrim nožem prerežite u obliku "krstića" ali vodite računa da ne idete do samih krajnjih ivica. Zbog toga što će te pokretima ka spolja uviti u valjak.

Imaće te četiri valjka koja će te ukoso preseći, i poređati da dobijete oblik cveta, što znači , jedan presečeni valjak će te staviti u sredinu a ostale okolo.

Treba da budu dovoljno odmaknuti jedan od drugog, jer testo kada se peče raste.

Od gore narendajte ostatak margarina.

Posuti makom.

Peći na 180-200C dok fino ne porumeni.



18 коментара:

  1. Nema potrebe da je hvalis,jer slika govori sve!!Vera,divna je!!

    ОдговориИзбриши
  2. Da li puter moze da se koristi umesto masti (ja sam vegetarijanac)?

    Hvala!!!

    ОдговориИзбриши
  3. Pogača je odlična i vjerujem da zaslužuje sve epitete koje si joj dala :). Posebno mi se sviđa ovo zavijanje i forma, super !

    ОдговориИзбриши
  4. Pravo vreme za mirisne i mekane pogace u kojima svi uzivaju :) Predivna ti je :)

    ОдговориИзбриши
  5. Ne moraš nas davit epitetima, sve se lijepo vidi...
    ;)
    Sočna i mekana, savršena!

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala svima,zaista je odlična.
    @xdexx možete zameniti mast,slovbodno!

    ОдговориИзбриши
  7. Draga Vera, jako fino...mene ovo podseca na tvoje puzice sa kajmakom (a njima sam odusevljena;)) tako da mi se ovo svidja vec "na prvo citanje"!;)))

    ОдговориИзбриши
  8. Fenomenalno Verice, kraljica dizanih kolača si ti..Pogača izgleda kao što već rekoh fenomenalno!

    ОдговориИзбриши
  9. Vera ti uvijek imas tako dobra 'tijesta'! Fenomenalno izgleda!!!

    ОдговориИзбриши
  10. Ajme ovo savršeno izgleda, a mogu misliti koliko je ukusno. :)

    ОдговориИзбриши
  11. Mene si dobila (ne samo receptom nego i uvodom u recept!) :) Divna je!

    ОдговориИзбриши
  12. Fenomenalno izgleda, tako socna i meka!!!

    ОдговориИзбриши
  13. baš mi se dopada kako je savijena, odlično

    ОдговориИзбриши
  14. Анониман29. март 2015. 07:29

    Jako lepo izgleda!!!

    ОдговориИзбриши
  15. Pravila sam je više puta. Nadev može biti raznovrstan. Sir.šunka. Pizza nadev

    ОдговориИзбриши