Potrebno je:
Za testo:
500- 600g brašna
pola kocke kvasca
1dcl ulja
1 kašika masti
1 kašikica soli
malo šećera
1,5dcl vode
1 jaje
Za fil:
2dcl kisele pavlake
150g margarina ili putera
Priprema testa:
Brašno prosejati, a kvasac sa malo šećera u 1dcl vode "rastopiti".
Kada se kvasac zapeni,dodajte ga testu i sa ostalim sastojcima, zamesite testo. Po potrebi dodajte još brašna, da vam tetso ne bude lepčkivo, nego da se lepo oblikuje i odvaja od ruku dok mesite.
Pokrijte ga krpom, te ostavite u vanglicu, koju ste prethodno nauljili. Tako se testo odmara. Kada se udvostruči, premesite ga u vangli i potom prebacite na pobrašnjavljenu radnu podlogu. Nekada su naše bake imale velike drvene daske koje su koristile isključivo za mešenje testa ili rezanaca.
Oblikovanje pogače prema foto-prikazu gore*
Testo podelite na tri dela.
Razvucite ako imate mesta sva tri dela testa tanko oklagijom da budu jednake veličine. Prvo testo premažite sa polovinom pavlake, koju možete da razmutite viljuškom, kako bi ste je lakše premazivali ravnomerno po testu.
Od gore narendajte margarin.
Preklopite drugim razvučenim testom i premažite ostatkom pavlake, te narendajte margarin, i na kraju sve poklopite trećim razvučenim delom testa. Ukoliko vam je ostalo pavlake i margarina premažite i tadnji sloj (nije obavezno).
Zatim po sredini oštrim nožem prerežite u obliku "krstića" ali vodite računa da ne idete do samih krajnjih ivica. Zbog toga što će te pokretima ka spolja uviti u valjak.
Imaće te četiri valjka koja će te ukoso preseći, i poređati da dobijete oblik cveta, što znači , jedan presečeni valjak će te staviti u sredinu a ostale okolo.
Treba da budu dovoljno odmaknuti jedan od drugog, jer testo kada se peče raste.
Od gore narendajte ostatak margarina.
Posuti makom.
Peći na 180-200C dok fino ne porumeni.
BOŽANSTVENO IZGLEDA!
ОдговориИзбришиNema potrebe da je hvalis,jer slika govori sve!!Vera,divna je!!
ОдговориИзбришиDa li puter moze da se koristi umesto masti (ja sam vegetarijanac)?
ОдговориИзбришиHvala!!!
Pogača je odlična i vjerujem da zaslužuje sve epitete koje si joj dala :). Posebno mi se sviđa ovo zavijanje i forma, super !
ОдговориИзбришиFino i lepo!
ОдговориИзбришиPrekrasna e, Vera -
ОдговориИзбришиBravo!
Hugs, Diana
Pravo vreme za mirisne i mekane pogace u kojima svi uzivaju :) Predivna ti je :)
ОдговориИзбришиNe moraš nas davit epitetima, sve se lijepo vidi...
ОдговориИзбриши;)
Sočna i mekana, savršena!
Hvala svima,zaista je odlična.
ОдговориИзбриши@xdexx možete zameniti mast,slovbodno!
Draga Vera, jako fino...mene ovo podseca na tvoje puzice sa kajmakom (a njima sam odusevljena;)) tako da mi se ovo svidja vec "na prvo citanje"!;)))
ОдговориИзбришиFenomenalno Verice, kraljica dizanih kolača si ti..Pogača izgleda kao što već rekoh fenomenalno!
ОдговориИзбришиVera ti uvijek imas tako dobra 'tijesta'! Fenomenalno izgleda!!!
ОдговориИзбришиAjme ovo savršeno izgleda, a mogu misliti koliko je ukusno. :)
ОдговориИзбришиMene si dobila (ne samo receptom nego i uvodom u recept!) :) Divna je!
ОдговориИзбришиFenomenalno izgleda, tako socna i meka!!!
ОдговориИзбришиbaš mi se dopada kako je savijena, odlično
ОдговориИзбришиJako lepo izgleda!!!
ОдговориИзбришиPravila sam je više puta. Nadev može biti raznovrstan. Sir.šunka. Pizza nadev
ОдговориИзбришиBellissimi e buonissimi!
ОдговориИзбришиKrediti in naložbe
ОдговориИзбришиPozdravljeni, sem g. Marjan Tetičkovič, strinjam se, da vam bom pomagal pri vseh vaših potrebah po financiranju, posojilih, kreditih in naložbah z zneskom od 5.000 € do 10.000.000 € po stopnji 3 % na mesec v obdobju od 1 do 30 let. . kontaktiraj me, če te zanima. Elektronski naslov: tmarjan24@gmail.com
WhatsApp: +386 71 391 409
Viber: +38671391409
Krediti in naložbe
ОдговориИзбришиPozdravljeni, sem g. Marjan Tetičkovič, strinjam se, da vam bom pomagal pri vseh vaših potrebah po financiranju, posojilih, kreditih in naložbah z zneskom od 5.000 € do 10.000.000 € po stopnji 3 % na mesec v obdobju od 1 do 30 let. . kontaktiraj me, če te zanima. Elektronski naslov: tmarjan24@gmail.com
WhatsApp: +386 71 391 409
Viber: +38671391409