недеља, 16. мај 2021.

Krofne ali šuplje

Uvek, kada pišem recepte o dizanom testu, napominjem da je kod  ovakvih recepata najvažnije iskustvo. 

Taj osećaj testa pod prstima ne možete osetiti kada prvi put isprobavate recept i striktno se držite mera, pogotovo što je danas internet prepun lažnih fotografija i lažnih sastojaka za recepte.

Za krofne zaista treba barem malo iskustva, pa i za ove -šuplje, starinske krofne, o kojima je u svom detinjstvu maštalo svako dete i zadovoljno  oblizivalo usnice.

Kada kažem iskustvo onda mislim da je potrebno pre svega prilikom mešenja testa. Takođe kod ovih krofni je potrebno da pročitate recept do kraja, posebno deo koji se tiče prirpeme, i kako da postignete taj "šuplji efekat".

Pa da krenemo. Za testo Vam je potrebno:
2 žumanceta
70g masti
2 jelovne kašike šećera
kašikica soli
kocka kvasca
500ml mleka
oko 1kg brašna



Priprema testa:
u 100ml mleka dodajte šećer i rastopite kocku kvasca. Dobro izmešajte i ostavite na toplo, ili prosto ostavite da zapeni.
Mast, žumance izmešajte varjačom. Brašno prosejte sa soli.
Zamesite testo , tako što će te sve sastojke sjediniti. Testo treba da bude meko, ali da se ne lepi za prste.
Ostavite ga u vanglu da nadođe i prekrijte čistom krpom.

Kada se testo udvostruči, razvucite ga oklagijom na debljinu od nekih 5-6 mm.
Kada razvlačite testo oklagijom vodite računa da testo ne pritiskate svom snagom, da ga , što bi rekla moja baka "ne namučite i dušu mu ne izvadite". Možete ga pred sam kraj malo i rukama razviti.
Sekačem za krofne ili oštrom staklenom čašom vadite krofnice i slažite jednu pored druge na pobrašnjavljenu veću tacnu ili pleh.
Tako poređane krofne ostavite 10 tak minuta da nadođu. Zatim ih lagano okrenite na drugu stranu kako bi se i ona "uzdigla".

Zagrejte u šerpu ulje i pažljivo stavljajte krofne.
Ja prilikom pečenja krofni, kada ih stavim, malo prekrijem šerpu poklopcem. Par minuta ostavim, i onda ih tek okrenem.
Mogu se puniti pudingom ili kremom, ili nutelom ili ih samo pospite prah šećerom.


Нема коментара:

Постави коментар