четвртак, 29. април 2021.

Kuglof od maka i limuna

Najbolji kuglof na svetu sam probala kod svoje prijateljice Mire, iz Sremskih Karlovaca, koja je među prvim "karlovčankama" oformila prodaju kuglofa, i prezentovala vrlo originalno.
Osim što sam imala priliku da probam raznorazne vrste kuglofa, napravljene po starinskoj recepturi, od Mire Kovačević,  imala sam priliku  da naučim iz prve ruke, šta čini zaista kuglof i kako se on pravi.

O kuglofu postoje mnoge zablude, naročito danas, među brojnim receptima možete naći svakojake "kuglofe" a koji od kuglofa imaju samo oblik-tačnije pečeni su u modli za kuglof.
To je naravno sled , preobličavanja svega, tradicionalnog pa i hrane u kako ja volim to da kažem "food rijaliti".

Kuglof mora u sebi imati margarin/puter, jaja, specifičnu teksturu koja se ne rasipa.

Kuglof možete praviti i sa kvascem, ali po posebnoj recepturi za kuglof, zapamtite, da recepte koje vidite na internetu i koje sadrže sastojke za "brzi kuglof od brašna, i jaja sa dodatkom čokolade, nije kuglof, nego običan recept za "brzi kolač" koji možete da izlijete i u pleh.

Takođe , kuglof nije kolač koji možete da napravite za 15-minuta, nije "španska pita" u modli.

Zbog toga vam pre nego što počnete da se bavite receptima za kuglof, i pre nego počnete da ih birate, posetite Mirinu veb stranicu -Karlovački Kuglof, i dobro je isčitate, a usput, i nađete za sebe odgovarajuči recept, sačuvate tradiciju dobrih recepata, i prosto imate priliku da naviknete svoje čulo ukusa, šta je kuglof.Kao prvo, za kuglof vam je potrebna pre svega modla. Danas ima raznoraznih modli, silikonskih, kockastim, valjkastih, manjih i većih...

Ja preporučujem da je pažljivo odaberete i nikada ali nikada kuglof ne pečete u silikonskoj modli.


Za ovaj sočan kuglof od maka i limuna  vam je potrebno još pored odgovarajuće modle i

100g putera

200g šećera

1 vanil šećer

3 jajeta

narendana korica celog limuna

200g mlevenog maka

200g brašna

pola lesice praška za pecivo

250 ml mleka

za glazuru 

sok od celog limuna

prah šećerPriprema:

Maslac penasto umutite sa šećerom (sećam se da je moja baka to radila ručno sa kulinarskom žicom), vi možete i mikserom.

zatim dodajte jedno po jedno jaje, mleko, narendajte koru limuna, sve lepo sjedinite.


Dodajte na kraju brašno i mleveni mak.

Modlu za kuglof premažite puterom, gledajte da dobro svaku šaru modle premažete.

Pleh obložite prezlama ili brašnom. Višak istresite iz modle.

Izlijte smesu od maka.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180C oko 50 minuta.


Pečen kuglof, ostavite malo da se prohladi, pa pažljivo istresite iz kalupa.
Ocedite limun u jedan sud, i dodajte postepeno prah šećer.
Smesa ne treba da bude jako retka ali ni previše gusta, tako da svo vreme dok dok mešate polagano dodajte šećer u prahu kako bi ste mogli oceniti kada je dovoljno.
Prelijte kuglof limunom i šećerom.

Ovaj spoj limuna i maka je nešto najfinije , i najbolje u kombinaciji, a takođe je deo tradicije moje vojvođanske kuhinje, gde su se kolači sa makom najčešće kombinovali sa kiselkastim ukusom i divnim mirisom limuna.

Nažalost ovakvih recepata je sve manje, nekako smo dans skloni da čak i ovakve recepte-prerađujemo na svoju ruku i obavezno od njih napravimo-papazjaniju.

Ovu priču o kuglofu, nažalost neću završiti srećnim krajem, iz razloga što kuglof uvek, ali uvek vezujem za Miru Kovačević, i beskrajno sam zahvalna što sam imala prilike da učim pored jedne prave žene i kuglof majstora.
Moja Mira više nije sa nama, iznenada, neočekivano, hrabro napustila je ovaj naš svet, ovakav kakav je-nesavršen, i nažalost ostavila nas svoje prijateljice da tuguju za njom, i njenim božanskim osobinama, nesebičnosti i beskrajne ljubavi za očuvanje klasičnih, tradicionalnih recepata. 

Нема коментара:

Постави коментар