понедељак, 28. октобар 2019.

Domaći Somuni

Lepinjice, tortilje, somuni, nekada sam mislila da je za njihovu pripremu potrebna čitava filozofija, ali neverovatno je koliko je to jedan lak i brz postupak pripreme sa veoma jednostavnim receptima i odličnim rezultatom pa čak i ako ste početnik u kuhinji.

Potrebno je
pola kocke kvasca
2,5dcl vode
0,5 dcl ulja
pola kašike šećera
kašika soli
oko 500g brašna

Priprema:
Od ove smese sam imala 8 somuna srednje veličine.
U 100ml vode razmutila sam kvasac i šećer, kada je zapenio dodala sam ostalim sastojcima i zamesila testo.
mesila sam ga nekih desetak minuta, a potom ostavila na toplo i prekrila krpom.
To je onaj lakši deo.

Sad sam postupak.
kada je testo nadošlo tj udvostručilo se, premesila sam ga i prvo podelila na pola, pa te polovine na pola i te polovine na pola.
Znači imala sam  8 loptica.
Svaku lopticu sam ponovo premesila i premazala uljem , ostavila još nekih 15 minuta da malo što bi moja baba rekla "dođu sebi".
Zatim sam spremila tiganj, u njega stavila tek tek ulja i rukama lagano rasteglila lopticu do te veličine da prekrije dno tiganja.





Možete i sa oklagijom da razvijete ali vodite računa da ih previše ne pritiskate
Stavila sam tako razvijen somun u tiganj i pekla sa svake strane pod 5 minuta.
Samo pečenje zavisi od tiganja i temperature tj jačine vatre.
Ukoliko vam somun malo i uhvati i bude tamniji , to je sasvim normalno.
Okrenite ga na drugu stranu i kada mislite da je dovoljno pečen izvadite ga u jednu posudu koju ste prekrili krpom,
Krpa treba da bude veća, jer sam svaki pečeni somun prekrivala tako vruć krpom.
Kao što vidite na fotografijama, zaista dobar recept!

Нема коментара:

Постави коментар