Ne znam zašto ali i dalje postoje predrasude da tiganj služi samo za pečenje slaninice i jaja, dobro ajde može i za palačinke :)
Možda niste znali ali nekada su se tanke lepinjice i pogače za svaki dan pekle baš na izvrnutom plehu od tepsije.
Sastojci za ove lepinjice i pogače dakako nisu isti kao kada je u pitanju dizano testo, ali ono što je ovde prioritet je da se brzo spremi, pogotovo u ono vreme kad hleba nije bilo baš da se kupi na svakom ćošku, a dođe se uveče kasno sa njive ili sa posla.
Takođe danas možemo da kupimo milion i jedan tiganj, te za palačinke, te za jaja ako oćemo da pečemo obaška, pa imamo pregradicu, pa kolač iz tiganja ( to priznajem nisam pravila ne znam jel nažalost ili na radost :))
Elem, lepinjice iz tiganja, morate probati. Vraćaju miris prošlih dana u naše domove.
Za lepinjice je potrebno:
400g brašna
80g margarina ili putera
1 kašikica šećera
2,5 dcl vode najbolje da bude mlaka
1 kašikica soli
1 prašak za pecivo
Priprema:
U brašno staviti šećer i so, kao i prašak za pecivo i dobro izmešati , pa dodati iseckan margarin ili puter, "odvolje" vam i vodu na samom kraju .
Sve dobro rukama izmesiti i kada ste dobili glatko i lepo testo ostavite ga u tom sudu, ali važno je da ga prekrijete krpom, i da se barem jedan sat odmori.
Nakon sat vremena ponovo ga premesiti i potom otkidajte rukom male količine testa, od toga koliko testa uzimate zavisiće vam veličina lepinjica. Sad ako imate baš zdravo veliki tiganj, možete praviti i veće lepinjice,
Od tog testa praviti kugle i zatim na pobrašnjavljenoj podlozi razviti oklagijom u lepinje.
Нема коментара:
Постави коментар