среда, 26. септембар 2018.

Hleb bez kvasca od speltinog brašna

Moram da se pohvalim da sam u svojoj Hlebnoj kolekciji prvi put pravila i Hleb koji se ne mesi sa speltinim brašnom. Ko inače voli i koristi speltino brašno imaće jedan dobar recept  a  ako do sada niste nikada koristili ovu vrstu brašna prava je prilika da počnete.
Ja sam tek nedavno otkrila  speltino brašno koje zaista ima veomu široku primenu  a posebno ga koriste oni koji su alergični na pšenicu.
Speltino brašno ima takođe veoma malo glutena pa je takođe pogodna i za one koji su alergični za gluten
Negde sam pročitala da je nekada u dalekoj prošlosti bila izuzetno primenjivana, najčešće kod siromašnih slojeva, ali da je odjednom i prestala da se koristi u ishrani ljudi.
Sada je ponovo dostupna i možete vrlo lako da izguglate sve o njoj kao id a je nabavite.
Pa zašto da ne?
Hleb koji se ne mesi od Speltinog Brašna
Moram takođe napisati da ovaj hleb nije isključivo od speltinog brašna, jer sam u njega dodala i i ntegralno brašno tip 800 i veoma malo belog brašna.

Potrebno je :
Potrebno je:
500g brašna, ii to 250g speltinog  brašna i 200 g integralnog brašna tip 800 i 50g belog brašna tip 500
500ml mlake vode
2 kašike jelovne maslinovog ulja
kašikica manja soli
1 prašak za pecivo
to je osnova 
u njega dodajem sledeće:
1 kašiku kakaa
100g ovsenih pahuljica
pola kašike kima
Takođe vam treba oko 50g sovsenih pahuljica da možete da stavite od gore na hleb.
Hleb sam pre pečenja malo premazala sa pomešanim maslinovim uljem i vodom da se ovsene pahuljice zalepe za koricu.
Priprema:
U jedan sud stavim brašno i sve ostale suve sastojke.
Potom dodam vodu i ulje.
Zatim kim i ovsene pahuljice
Dobro promešam varjačom.
Ono što uvek naglasim kod ovakve vrste hleba je da je testo meko i lepljivo ali da ne terba da vas zabrinjava.
Jako je važno dobro promešati kako bi se svi sastojci lepo ujedinili.
Ostaviti tako umešen hleb 30 minuta. Može i duže.
Vatrostalni sud obložim pek papirom i izlijem hleb. Od gore ga još malo "natapkam" maslinovim uljem i vodom i stavim sovsene pahuljice.
Pečem ga na 180C oko 45 minuta.
Gotov hleb prekrijem krpom.

Крупник или Спелта
Житарице
Крупник, крупница или пир је врста житарице и блиски сродник данашње пшенице. Пошто се у неким регионима света крупник и пшеница узгајају заједно, ове житарице се укрштају једна са другом и постоји много мешаних сорти и „прелаза“ између „модерне“ пшенице и крупника. У новије време крупник се више узгаја него раније.( Википедија)
Нутритивне вредности
На 
Енергетска вредност (kcal) 337
Масти 2,4 g
Засићене масне киселине 0,4 g
Полинезасићене масне киселине 1,3 g
Мононезасићене масне киселине 0,4 g
Холестерол 0 mg
Натријум 8 mg
Калијум 388 mg
Угљени хидрати 70 g
Влакна 11 g
Шећер 7 g
Протеини 15 g
Витамин А10 IUВитамин Ц0 mg
Калцијум27 mgГвожђе4,4 mg
Витамин Б60,2 mgВитамин Б120 µg
Магнезијум136 mg

Нема коментара:

Постави коментар