U vreme Novogodišnjih praznika, idejama nikada kraja. Mašta dolazi po svoje---
Vreme prolazi pa zašto nas svaka Nova Godina podseća da smo stariji?
Ulapšajte vaše godine maštom.
Ove Nove godine sam pripremila dve Slane Jelkice.
Jedna se pravi zaista ekspresno, sa lisnatim testom, i zaista odlična je onako baš za iznenadne goste...
Takođe fil je kod mene bio klasičan pizza ali mislim da može i sir i zelje kombinacija itd...
DRuga jelkica je jelkica oko koje će te imati malo više posla.
Doduše i nije neki veliki posao.
testo morate sami da zamesite...eto neko to može očas polsa a neko se namuči jel da?
Vreme prolazi pa zašto nas svaka Nova Godina podseća da smo stariji?
Ulapšajte vaše godine maštom.
Ove Nove godine sam pripremila dve Slane Jelkice.
Jedna se pravi zaista ekspresno, sa lisnatim testom, i zaista odlična je onako baš za iznenadne goste...
Takođe fil je kod mene bio klasičan pizza ali mislim da može i sir i zelje kombinacija itd...
DRuga jelkica je jelkica oko koje će te imati malo više posla.
Doduše i nije neki veliki posao.
testo morate sami da zamesite...eto neko to može očas polsa a neko se namuči jel da?
Slana Jelkica od lisnatog testa
Potrebno je pakovanje lisnatog testa-dve table
200g šunkarice isečene na tanke lističe
200g trapista
kečap
origano
masline za ukrasavanje
Priprema:
Table. svaku rastanjiti oklagijom koliko god možete.
Znači potrebno je da imate dva veća tanka proavougaonika.
na jedan pravougaonik-tablu, namažite kečap poredjajte šunkaricu i narendajte sir.
Pa prekko stavite drugu tablu lisnatog testa.
Potom oštrim nožem oblikujte jelku.
Takođe napravite sa strane zareze-oštrim nožem jer će te ih uviti .
Stavite da se peće dok ne porumeni.
Možete ih ukrasiti čeri paradajzom i maslinama..
Od ostataka kada ste oblikovali jelku možete napraviti zvezdice i ukrase koje će te takođe ispeći i naravno pojesti.
Slana Jelka od sira
Za ovu slanu jelku vam je potrebno malo više vremena.Prvo je potrebno da zamesite testo i to od sledećih sastojaka:
kašikica soli
pola kvasca
100ml vode
200ml mleka
1 jaje
100ml ulja
Za nadev oko 300g mekog svežeg sira.
Žumance za premaz
prirpema testa:
U maloj vodi sa malo šećera i malo brašna rastopiti kvasac.
Ostaviti ga sa strane da zapeni.
Kada zapeni, dodati u brašno i sa ostalim sastojcima zamesiti mekano testo.
Ostaviti tetso da se udupla.
Kada se testo "podiglo" premesiti ga, i razviti oklagijom, što tanje možete.
Preko premazati sir.
Uviti sve u rolat.
Oštrim nožem odseći jedan kraj rolata i to će vam biti postolje za jelku.
Potom seći tanke krugove i ređati da se dobije oblik jelke.
Sve staviti u pleh koji ste obložili pek papirom.
Rolne premazati žumancetom.
Pwći na 230C dok ne poreumene.
Možete svaku rolnu posuti susaom ili lanom.
Koliko brašna niste stavili?
ОдговориИзбришиPardon,sada sam videla da ide 600gr
ОдговориИзбришиizgleda fantastično :)
ОдговориИзбришиNe znam šta je bolje, uvod ili recept (probam već sutra). Uživanje je čitati i pratiti vaš blog :)
ОдговориИзбриши