четвртак, 21. децембар 2017.

Pletenica Pogača sa sirom i puterom

Ova pogača pletenica se pravi na stari vojvođanski način, kako su nekad naše bake pripremale , a to je da nije suva I nije od skromnih sastojaka, nego u nju idu jaja, puter-nekada je išla mast, u siromasnijim domovima a puter u bogatijim kucama,  može se nafilovati mladim sirom, kajmakom...
Uopšte u Vojvodini pogače se osim kada se prave prigodno za post, bogate sastojcima, ako su slatke dodaju se orasi I suvo groždje,.. ako se prave slane uvek u njih ide mast ili puter.
Jaja moraju biti domaća jer pogača mora imatu zlatnu boju.


Veoma je sočna I zato se može spremati za svečanu trpezu a I dekorativna je.




Potrebo je za testo
700g brašna
2 jajeta
200ml mleka
100g otopljenog President putera
Kapika soli
Pola kocke kvasca
Kašikica šećera-za podizanje kvasca.
Fil
200g mladog sira
50g otopljenog putera

Za premaz 50g otopljenog putera
Kim ili susam ili lan

Priprema
U  100ml mleka otopiti kocku kvasca I šećer.
Ostaviti nekih 5 minuta da se kvasac zapeni.

Brašno prosejati puter otopiti dodati u brašno so I jaja ostatak mleka I mleko sa kvascem +otopljen puter.
Zamesiti mekano testo.

Ostaviti na toplom kako bi testo udvostručilo volumen.

Potom ga premesiti, razviti okklagijom u kocku debljine 1cm
 
Premazati testo otopljenim puterom I sirom.

Uviti sa jedne I druge strane u rolnu.
Znači dobijemo dve rolne.
Presečemo ih oštrim nožem da ih I fizički odvojimo.

Sada kada imamo dve rolne prepletemo ih I uvijemo u pletenicu.
A potpom tu pletenicu sklupčamo kao puža.

Pogača se malo ostavi da se “odmori”
Premažemo je sa žumancetom I pospemo lanom.

Peče se na 200C
Kada porumeni još vruću je premažemo sa puterom.
I ostavimo da se ohladi ali ne sasvim , I poslužimo je.





Fotografije pripreme radi lakseg oblikovanja i pripremanja.

Нема коментара:

Постави коментар