Ova pogača pletenica se pravi na stari vojvođanski način,
kako su nekad naše bake pripremale , a to je da nije suva I nije od skromnih
sastojaka, nego u nju idu jaja, puter-nekada je išla mast, u siromasnijim domovima a puter u bogatijim kucama, može se nafilovati
mladim sirom, kajmakom...
Uopšte u Vojvodini pogače se osim kada se prave prigodno za
post, bogate sastojcima, ako su slatke dodaju se orasi I suvo groždje,.. ako se
prave slane uvek u njih ide mast ili puter.
Jaja moraju biti domaća jer pogača mora imatu zlatnu boju.
Veoma je sočna I zato se može spremati za svečanu trpezu a I
dekorativna je.
700g brašna
2 jajeta
200ml mleka
100g otopljenog President putera
Kapika soli
Pola kocke kvasca
Kašikica šećera-za podizanje kvasca.
Fil
200g mladog sira
50g otopljenog putera
Za premaz 50g otopljenog putera
Kim ili susam ili lan
Priprema
U 100ml mleka otopiti kocku kvasca I šećer.
Ostaviti nekih 5 minuta da se kvasac zapeni.
Brašno prosejati puter otopiti dodati u brašno so I jaja
ostatak mleka I mleko sa kvascem +otopljen puter.
Zamesiti mekano testo.
Ostaviti na toplom kako bi testo udvostručilo volumen.
Potom ga premesiti, razviti okklagijom u kocku debljine 1cm
Premazati testo otopljenim puterom I sirom.
Uviti sa jedne I druge strane u rolnu.
Znači dobijemo dve rolne.
Presečemo ih oštrim nožem da ih I fizički odvojimo.
Sada kada imamo dve rolne prepletemo ih I uvijemo u
pletenicu.
A potpom tu pletenicu sklupčamo kao puža.
Pogača se malo ostavi da se “odmori”
Premažemo je sa žumancetom I pospemo lanom.
Peče se na 200C
Kada porumeni još vruću je premažemo sa puterom.
Fotografije pripreme radi lakseg oblikovanja i pripremanja.
Нема коментара:
Постави коментар