четвртак, 7. јун 2012.

Rustični Kroasani i Čokoladne Lisnate Rolnice

Zašto Rustični?
Zato što se umesto margarina koristi mast.
Ali odmah u startu ću vam reći da nisma preterivala sa mašću.
U suštini svi sastojci su manje više svima poznati.
Način pripreme je brz i nema dugog čekanja, a rezultat su krskavi kroasani punjeni u mom slučaju šunkom i sirom.

Rustični Kroasani


Potrebno je:
Za testo:
2 kašikice soli
1 kvasac-20g
1 jaje
1 žumance
1dcl mlake vode i malo šećera
600ml mleka
Za premaz
mast-4 kašike
Nadev:
šunka i trapist




Priprema:
U mlačno mleko sa šećerom razmutite kvasac.
Ostale sastojke stavite u jedan sud, sem mleka.
Kada kvasc zapeni  dodajte ga brašnu i mleko i zamesite meko tetso.
Ostavite ga 1h da se udupla.
Potom tetso razdelite na četiri dela.
Svaki deo premesite i oblikujte loptu.
Potom svaku loptu malo oklagijom razvijte i premažite sa kašikom masti.
tako ponovite četiri puta, s tim što zadnju koru ne mažete jer nećete moći da oklagijate.
Zatim rastanjite kore u krug.
Debljine ne deblje od 1cm.
Nožem razrežite kao na fotografiji. 
Na svaki deo stavite komadić šunke i sira.
Uvijte.
Krajeve izvucite ka napolje.
Možete i malo preterati ako želite baš kroasan izgled.


Premažite sa jednim žumancetom a možete dodati i kašiku ulja  da imaju lepu boju.
Pecite na 200C oko 30-minuta


Čokoladne Lisnate Rolnice


Predivno izgledne, vrlo čokoladirane rolnice.
Meko i vrlo izdašno testo će vam se jako dopasti.





Potrebno je:
700g brašna
1 jaje
4dcl mleka
1dcl kisele pavlake
3 kašike kakaa
3-4 kašike kristal šećera
pola kocke kvasca 10g
Za premaz 200g margarina 100g na premaz svaki put kore 
punjenje:
100g milka čokolade
premaz gotove rolice 50g otopljenog margarina
Priprema:
Od sastojaka za tetso umesite meko tetso i ostavite g ada odstoji odnosno udupla se bar na 1h.
Zatim ga razoklagijajte na oblik pravougaonika i samo sa jedne strane premažite margarinom.
Potom drugom stranom preklopite i opet će te imati pravougaonik.
Pravougaonik opet razoklagijajjte i premažite opet samo jednu starnu a drugom stranom preklopite i ostavite testo tada da se odmori barem 1h.
Zatim ponovo razoklagijaj
te.
Podelite pravougonik uzdužno n dva jednaka dela.
Poredjajte čokoladice-2 ili po 1 kocku.
i potom preklopite i sa jedne i sa druge strane.
Rolnice potom secite, pri tom vodeći računa da čokoladica ostane u sredini rolne.
Pecite na 200c oko 30 tak minuta.
Gotove rolnice premažte otopljenim margarinom i pospite prah šećerom.





I na kraju, moram da vam dam i jednu idejicu.
Od ovog lisnatog tetsa možete napraviti i ukusne ružice.
Kako?
Pa dovoljno je da kada razvijete testo pospete sa kristal šećerom i cimetom. Tako je zaista najbožanstvenije.
Uvijete u rolnu i nožem sečete koture debljine 2cm.
Redjajte u pleh i pecite na 200C






14 коментара:

  1. Baš dobro izgleda,recept mi se mnogo sviđa!

    ОдговориИзбриши
  2. Sve je jako fino, ovakvom pecivu ne mogu nikako odoleti, posebno mi se svidjaju rolnice sa cokoladom, mislim da cu od njih poceti isprobavanje.:))

    ОдговориИзбриши
  3. zanimljivo s mašću, jako fino izgledaju!

    ОдговориИзбриши
  4. Sve je toliko lijepo, ne znam za sta bih se odlucila. Znam da mast cini da kolaci budu posebno ukusni.

    ОдговориИзбриши
  5. Oduševljena sem z vsemi tvojimi izdelki. Prvo testo za kroasane je zelo zanimivo sestavljeno. Prvič vidim ta način zlaganja za kvašeno testo. Tudi rolnice in ružice so zelo lepe.

    ОдговориИзбриши
  6. Kroasani su mi se posebno dopali. Probacu i po ovom receptu. Inace jako volim da ih pravim i stalno isprobavam nove varijacije... :)

    ОдговориИзбриши
  7. Svi prijedlozi su odlični, samo što bih i u kroasane stavila neko slatko punjenje pa uz šalicu kakaa poslužila kao doručak. Jako mi se sviđa princip izrade tijesta.

    ОдговориИзбриши
  8. odlične ideje, morma nabaviti domaću mast

    ОдговориИзбриши
  9. Анониман11. јун 2012. 00:19

    nisam probala kroasane napraviti sa mašću iako nemam ništa protiv nje, probat ću dok mi ponestane sala kojeg često koristim umjesto maslaca ili margarina
    ove čokoladne rolice mi se jako dopadaju

    ОдговориИзбриши
  10. Odlične ideje, draga Vera! Kroasane nisam nikad pravila s mašću, ali volim peciva i keksiće s mašću, tako da znam da moraju biti jako fini! Ružice su mi super, efektne su, a u kombinaciji cimet i čokolada, ko bi njima mogao odoljeti? Ja sigurno ne ;)

    ОдговориИзбриши
  11. Vera draga ova peciva su mi "bolna točka" :), koliko god da ih izbjegavam toliko često ne mogu odoliti. Ne bih nikako mogla izdržati pored ovih kroasana, sve mi se sviđa ali njih ipak izdvajam i mislim da su super i u slanoj i u slatkoj verziji. Sve mi super izgleda !

    ОдговориИзбриши