Ideju za ovaj venčić, cvet ili pogaču sam videla na netu. I to je bilo dovoljno da se i ja obradujem ukusom ovog Prolećnog vrlo prolećnog, sočnog prstena.
Testo sam pravila na onaj način na koji pravim testo za picu, a ostale sastojke odredila po svom ukusu.
Nikada nisam kombinovala testo sa povrćem, svežim, onda sam pre par godina pravila fokaču sa svežim paradajzom i tada se i sama zapitala" Bože kako ovo nisam ranije otkrila, baš je dobro..."
Onda su sledile različite kombinacije testa i povrća....Ali ipak mi je kao br.1. u srcu ostala fokača sa paradajzom...
Za testo:
300g brašna
10g kvasca-pola kockice
1 kašikica soli
2,2dcl vode
Povrće:
mala tikvica
50g pileće salame
50g skuvanog španata
paradajz
mladi crni luk
100g sira trapista
bosiljak
Priprema testa:
u 1dcl mlake vode rastvoriti kvasac.
Brašno prosejati u sud za mešenje, dodati so.
Kada kvasac zapeni, dodati ga brašbu i ostalu vodu pa zamesiti testo.Da bude meko.
Ostaviti ga na toplom ili pokriti krpom 1h.
Potom ga premesiti i rastanjiti oklagijom, odnosno da bude okruglo, ali debljine 1cm.
Oštrim nožem u sredini testa napravite "pahzljicu", prvo isecite krstić, pa opet krstić , odnosno zarežite testo da možete kasnije napraviti cvet odnosno uviti testo unutra.
Premazati pelatom od paradajza, a i ne morate.
Poredjajte pileću salamicu.
Španat dobro ocedite da vam se ne bi "cedio" po testu i ostalim sastojcima. Rasporedite ga.
Tikvicu isecite na prutiće.
Paradajz na tanke kriške.
Mladi luk na kolutove.
Sve rasporedite po testu a tek tada uvijte isečene krajeve testa unutra ka unutrašnjosti da bi ste dobili u sreini oblik cveta.
Pecite na 180C, oko 20min.
Povrće ne treba da se prepeče jer tako gubi na svojim hranjivim sastojcima.
Preko toplog venca narendajte sir.
u 1dcl mlake vode rastvoriti kvasac.
Brašno prosejati u sud za mešenje, dodati so.
Kada kvasac zapeni, dodati ga brašbu i ostalu vodu pa zamesiti testo.Da bude meko.
Ostaviti ga na toplom ili pokriti krpom 1h.
Potom ga premesiti i rastanjiti oklagijom, odnosno da bude okruglo, ali debljine 1cm.
Oštrim nožem u sredini testa napravite "pahzljicu", prvo isecite krstić, pa opet krstić , odnosno zarežite testo da možete kasnije napraviti cvet odnosno uviti testo unutra.
Premazati pelatom od paradajza, a i ne morate.
Poredjajte pileću salamicu.
Španat dobro ocedite da vam se ne bi "cedio" po testu i ostalim sastojcima. Rasporedite ga.
Tikvicu isecite na prutiće.
Paradajz na tanke kriške.
Mladi luk na kolutove.
Sve rasporedite po testu a tek tada uvijte isečene krajeve testa unutra ka unutrašnjosti da bi ste dobili u sreini oblik cveta.
Pecite na 180C, oko 20min.
Povrće ne treba da se prepeče jer tako gubi na svojim hranjivim sastojcima.
Preko toplog venca narendajte sir.
Kako ti je ovo medeno. Da, kombinacija svežeg povrća i testa je odlična, a taj paradajz kad se ispeče daje onu divnu slatkasto-kiselkastu notu. Ovo je jedna prava inspiracija obzirom da su tezge pune zeleniša.
ОдговориИзбришиOdlično izgleda. I ja volim kombinaciju sviježeg povrća i tijesta.
ОдговориИзбришиOvo je prava delicija!
ОдговориИзбришиi meni je paradajz na prvom mjestu, pogača ti je preslatka i prefina
ОдговориИзбришиOdlično :)
ОдговориИзбришиVrlo lepa ideja za vencic, izgleda kao neki cvet, a tu su svi sastojci koje volimo, zapamticu ovo za sledeci put.:)))
ОдговориИзбришиovo jako fino djeluje i baš je dekorativno
ОдговориИзбришиodlično, mnogo volim ovakve kombinacije
ОдговориИзбришиOdlicno izgleda i veoma dekorativno:)
ОдговориИзбришиBaš mi je drago da vam se svima dopada, treba iskoristiti što više povrća...sada kada ga ima!
ОдговориИзбришиjako je lijep, kao sunce!
ОдговориИзбриши