Neću sa vama podeliti recept"zlata vredan" iz bakine sveske i maminih uspomena...:)
Ovo je malo izmenjen recept za Bakine Tatlije-Vokija Kostića.
Kako je sve počelo....
Ovaj izvorni recept je proban u više navrata, kako je u pitanju kombinacija masti i margarina, a kako ja često nemam masti, pravila sam sve sa margarinom.i bile su mi malo tvrde, obzirom da u testo ne ide prašak za pecivo.
Posle sam pravila samo sa mašću, ali su mi nekako tokom pečenja izgubile oblik, što sam ja odmah okrivila višak masti u testu...
I najzad prava varijanta.
Sa margarinom i jednom jelovnom kašikom masti. čisto da budu mekše.
Znači potrebno je:
200g margarina
1 vrhom puna kašika masti
1 žumance
1 celo jaje
1dcl kiselog mleka
500g brašna
Sirup:
500g šećera
5dcl vode
limun
šipka vanile
Priprema:
Margarin i mast mutite da budu meki i penasti. Dodati žumance i jaje.
Mšati da se ujednači, potom dodati kiselu pavlaku i brašno.
zamesite testo.
od testa formirajte loptice veličine oraha.
Potom ih rendavom stranom-Rende, malo pritisnite-spljoštite.
Pleh obložite pek papirom i redjajte ih.
Peku se 20minuta na 180-200C, tačnije dok ne porumene.
Ohladjene prelijte sirupom.
Na fotografiji u Prvomajskom izdanju-DA NAM ŽIVI ŽIVI RAD!!!
Mene ustvari, jako podsjećaju na hurmašice - masno tijesto zaliveno šećernim sirupom. A to mora biti dobro!!!
ОдговориИзбришиVolim ovakve socne, zalivene kolace... :)
ОдговориИзбришиMeni su urmašice i tatlije isto.Ako neko zna da mi objasni razliku...
ОдговориИзбришиSviđa mi se kombinacija mast-margarin.Super si se setila.
Nikada do sada nisam pravila ni hurmasice ni tatlije, ali ove tvoje izgledaju predivno :)
ОдговориИзбришиI meni se baš dopadaju. Sada mi se jede nešto slatko. Joj, šta mi radiš. :))))
ОдговориИзбришиodlicno!!!
ОдговориИзбришиJa kod tebe opet otkrivam jedan starinski odličan kolač za koji do sada nisam znala, najviše volim ove iz bakinih i maminih bilježnica. Odlično Vera !
ОдговориИзбришиNikada čula za tatlije. Zanimljivo izgleda.
ОдговориИзбришиMargarin zaobilazim u širokom luku godinama, dajte pravi recept, tradicionalni. Hvala
ОдговориИзбришиMozete umesto margarina staviti pola kolicine masti, hvala na komentaru..
ОдговориИзбриши