Kod nas se često brkaju mekike i langoš. Mekike pravim ovako, a za langoš će te videti u nastavku..:)
Mekike su za mene uvek bile geometrijske, a langoš ne..:)
I iako je pripremanje testa i za jedno i drugo vrlo slična, neki prave potpuno isto, testo za langoš mora biti mekše-da vam se praktično lepi za ruke.
Neki smatraju langošice madjarskim specijalitetom, a ja ove Novosadskim, elem u Novomn Sadu na svakom ćošku možete kupiti i uživati u jednoj ovakvo dooobroj lepinjici, plus prilog po želji!!!
Šta je potrebno:
800-1kg brašna
pola kocke kvasca znači 10g
1-2dcl jogurta
kašikica soli
vode, na 800g brašna trebaće oko pola litre vode.
Prvo u malo mlakog mleka a to je 1dcl razmrvite kvasac i malo šećera dobro promesajte te ostavite da se peni.
U veću posudu prosejte brašno i so pa dodajte kvasac i jogurt.
Mesite testo lagano dodajući polako vodu.
Testo treba da bude meko i lepljivo.
Ostavite ga 1sat da se odmori.
Potom u veći tiganj sipajte ulja bar da bude 2-3cm.
Testo premesite i pored testa pripremite jednu posudu sa vodom.
Tako će vam biti lakše da vadite testo a da vam se ne lepi za ruke., jer će te ruke pre svakog vadjenja testa pokvasiti u vodi.
Vaditi testo mokrim rukama tačnije "čupkari" i potom rukama razvući, rastanjiti koliko god možete.
Staviti u ulje i peći.
Prvo jednu potom drugu stranu.
Pazite da se ne prepeku.
Vazno je da budu što tanje a testo što mekse.
Od gore posuti narendan sir.
ili poslužiti sa šećerom
Fotografije pripreme:
pola kocke kvasca znači 10g
1-2dcl jogurta
kašikica soli
vode, na 800g brašna trebaće oko pola litre vode.
Prvo u malo mlakog mleka a to je 1dcl razmrvite kvasac i malo šećera dobro promesajte te ostavite da se peni.
U veću posudu prosejte brašno i so pa dodajte kvasac i jogurt.
Mesite testo lagano dodajući polako vodu.
Testo treba da bude meko i lepljivo.
Ostavite ga 1sat da se odmori.
Potom u veći tiganj sipajte ulja bar da bude 2-3cm.
Testo premesite i pored testa pripremite jednu posudu sa vodom.
Tako će vam biti lakše da vadite testo a da vam se ne lepi za ruke., jer će te ruke pre svakog vadjenja testa pokvasiti u vodi.
Vaditi testo mokrim rukama tačnije "čupkari" i potom rukama razvući, rastanjiti koliko god možete.
Staviti u ulje i peći.
Prvo jednu potom drugu stranu.
Pazite da se ne prepeku.
Vazno je da budu što tanje a testo što mekse.
Od gore posuti narendan sir.
ili poslužiti sa šećerom
Fotografije pripreme:
Joj, kako mi prva slika otvara apetit!
ОдговориИзбришиPrvi put čujem za langoš. Moracu da probam. Divni su ti. :)
Mnogo su dobre....
ИзбришиJako dobro ! Nama je baka nekada slično radila. Uglavnom smo ih jeli sa sirom u slanoj verziji i sa marmeladom u slatkoj. Super Vera za recept, mogla bih iznenaditi moje cure i napraviti im kada otiđem u Dbk.
ОдговориИзбришиZnaš, ovo ti je odlično! Sve su to varijacije na uštipke, po bosanski! Znaš mene:)
ОдговориИзбришиOvi geometrijski ili kako ih vi zovete mekike su u nas peksimete (zanimljiv naziv?!) a ove langošice smo mi zvali prevrtama:)
Pozdrav, draga!
Snježo sve se slažem...:)
ИзбришиPravim mekike kao tvoje, geometrijski pravilne, ali pravim i ovakve koje se rukom razvlače i to u posnoj varijanti..Slikama si me zainteresovala, nadam se da ću ih uskoro probati napraviti čisto da bih uporedila i probala te poznate novosadske langošice :)
ОдговориИзбришиni jedno ni drugo nisam nikad pravila ali jesam robala i fino mi je. Krasan je ovaj tvoj recept
ОдговориИзбришиFina stvar, no u zavisnosti gde i ko priprema ovaj "Lángos", ima sto imena. Lepi pozdravi!
ОдговориИзбришиNisam znala da postoji razlika,zato ja kod tebe uvek naučim nešto novo.Kako god da se zovu i koji god oblik da imaju,ja ih obožavam.A tvoje langošice su fenomenalne!
ОдговориИзбришиMoji vole mekike,tako da moram da probam i ove tvoje:))
ОдговориИзбришиvolim sve ovakve varijante, mada su kod nas sve to uštipci nema nekih posebnih imena
ОдговориИзбришиgenijalno... ovo ću sigurno praviti :D . Imama izazov za tebe...svrati :D
ОдговориИзбришиHvala bas mi je drago da vam se dopadaju!
ОдговориИзбришиU Madjarskoj sam jela Langos...samo sto oni prvo premazu sa premazom od ulja i belog luka...zatim namazu pavlaku,,,pa onda narendaju sir...i ogromne su onako...njam njam...obozavam :D
ОдговориИзбришиI meni je to isto asocijacija, ili oni veeliki na Najlonu sto od gore imaju narendan trapist. samo nisam imala tako veliki tiganj da bi ih pravila..ali extra su vrući...hvala na poseti!
Избриши