Musaka (grčki: moussakas;turski: musakka; ) je tradicionalno jelo napravljeno od plavog patlidzana koji je vrlo karakterističan za kuhinju Balkana i Bliskog Istoka.
I iako se ve'inom smatra da je musaka Grčko jelo, ona je vrlo česta i takoreći tradicionalna u Turskoj kuhinji.
Šta je musaka?
Od čega se sastoji?
Sastoji se od slojeva tanko isečenog plavog patlidzana, te mlevenog najčešće ovčijeg mesa, prelivena belim ili kakvim drugim umakom te zapečena u rerni.
I iako se ve'inom smatra da je musaka Grčko jelo, ona je vrlo česta i takoreći tradicionalna u Turskoj kuhinji.
Šta je musaka?
Od čega se sastoji?
Sastoji se od slojeva tanko isečenog plavog patlidzana, te mlevenog najčešće ovčijeg mesa, prelivena belim ili kakvim drugim umakom te zapečena u rerni.
Za musaku je potrebno:
2 srednje veličine plava patlidzana
500g ili 1veliko belo meso-koje će te iseći pa potom samleti u blenderu.
2 veća paradajza
1 kašikica origana
pola kašikice bibera
1 glavica crnog luka
2 kašike maslinovog ulja
so
Priprema:
Plavi patlidzan oprati, iseći na tanke šnitice, možete ga i oguljiti ali ja ga ostavim sa korom.
Posolite ga.
Luk narendajte na sitno pa ga upržite tj izdinstajte na ulju i dodajte belo meso.
Paradajz izrendajte na sitno i njega dodajte mesu.Dodajte origano i biber te so po ukusu.
Dinstajte na laganoj vatri.
Kada sva voda ispari, sklonite ga sa vatre.
Na zagrejani teflon sipajte vrlo malo ulja i pecite patlidžan kratko, sa svake strane po minut, dva. Nemojte sipati odjednom dosta ulja jer će ga patlidžan upiti pa će biti suviše masno, nego svaki put pre nego što spustite nove šnite na teflon dodajte vrlo malo ulja. Ispečeni patlidžan poređajte na papirnu salvetu kako bi upila višak masnoće. U vatrostalnu posudu poređajte ispečene šnite patlidžana. Gledajte da lepo ‘’ukrojite’’ kako bi dno posude bilo potpuno pokriveno patlidžanom. Posudu ne morate podmazivati jer ste patlidžan pekli na ulju. Preko patlidžana ravnomerno rasporedite fil i blago ga utapkajte kašikom (ne pritiskajte da se ne bi zgnječio patlidžan).
Pa od gore takodjer poredjajte patlidzan.
Prelijte sa:
2dcl pavlakedobro umućeno sa 2 jajeta.
Mnogi prave i bešamel umak koji preliju preko mlevenog mesa, ali meni je ovako ukusnije.
Peći na 180C dok ne porumeni.
Odlično izgleda
ОдговориИзбришиObozavam sve vrste musaki.Odlicno izgleda.
ОдговориИзбришиMoji doma rade malo drukčiju, ali ova tvoja tako dobro izgleda! Jako mi se sviđa i malo me izgledom na lazanje podsjeća. Općenito volim baš sve vrste ovakvih i sličnih složenaca :)
ОдговориИзбришиSuper ti je ispala, baš divno izgleda :) Više volim ovakve musake ( sa pečenom paprikom, tikvicom, plavim paradaizom ) nego sa krompirom. Jedino što zakidam sebi na kalorijama pa je prelijem sa mlekom i jajetom .
ОдговориИзбришиHvala!
ОдговориИзбришиOdlična varijanta musake!! Obožavam :)
ОдговориИзбришиOdlična je ova musaka Vera, i super izgleda. Mi je radimo drugačije, krompir, juneće mljeveno meso..., ali ovu obavezno isprobavam, sviđa mi se !
ОдговориИзбришиOvo jako fino izgleda !!
ОдговориИзбришиDivno izgleda, nisam jos pravila musaku sa piletinom a volim je u svim mogucim kombinacijama, tako da ce ovo biti lepa ideja za jedan fini rucak prvom prilikom.;))
ОдговориИзбришиU životu sam radila samo jedan jedini put musaku i jako mi se svidjela. Naravno, s junetinom jer ne volim ni piletinu ni janjetinu (ovčetinu) u jelima. Divno izgleda ova tvoja musaka i sigurna sam da je odlična!
ОдговориИзбришиNovi izgled bloga, baš mi se sviđa. Musaka krasno izgleda i mi je najčešće radimo sa piletinom.
ОдговориИзбришиDanas je sreda, a juče smo za ručak imali nešto slično! U svakom slučaju, fina klopa!
ОдговориИзбриши