Ne znam da li ste se nekad zapitali kako su Tašci dobili ime?
Kako su nastala imena poput Tašci, Kuglof , Biskvit?
Otkriću vam da reč tašci odgovara nemačkoj reči "džepići" odnosno to je neki slobodniji prevod jer džep se kaže "taše".
Vidite potpuno jednostavno, a sigurno ste mislili " O , Bože...ko zna šta znači Tašci..."
TAŠCI SA PEKMEZOM
Potrebno je:
500 gr brašna
1 jaje
2 dl mlake vode
prstohvat soli
100 gr pekmeza od kajsija
100 gr šećera
100g prezli
Priprema testa:
Od brašna, jajeta, mlake vode i malo soli, zamesite testo.
Ostavite ga da se odmori barem 15 minuta.
Potom čist stolnjak ili radnu površinu dobro pobrašnjavite pa oklagijom razvijte testo. što tanje možete.
Isecite nožem ili sekačem po testu pravougaonike.
Na svaki pravougaonik stavite pekmez.
Potom ga lagano preklopite i prstima lagano pričvrstite testo.
U većoj posudi stavite vodu da proključa, dodajte mrvicu soli i kašiku ulja.
Kada voda provri ubacite taške vodeći računa da vam se ne zalepe za dno. Kuvane taške procedite i stavite u činiju.
Odozgo pospite prezlama, prethodno proprženim u tiganju i pomešanim sa kristal šećerom,
Baš predivno izgledaju!
ОдговориИзбришиJako bih volela ovo probati! :)
ОдговориИзбришиE ovo mi je super jeftino i fino! Probati ću ;)
ОдговориИзбришиNikako da napravim taške, nekako sam na njih zaboravila. Ja sam inače bosanka ređena u Vojvodini (ili vojvođanka odrasla u Bosni) ali se na sjećam da li sam ih kao mala jela. Kao velika jesam, ali jako rijetko.
ОдговориИзбришиbaš ih volim, pogotovo sa pekmezom
ОдговориИзбришиKrasno izgledaju, moram isprobati.
ОдговориИзбришиBaš,baš su divni. :)
ОдговориИзбришиTaški!!!
ОдговориИзбришиMoja mama ih je pravila i slane i slatke a znaš kako ih je zvala: tačkrle:)
Hvala što si me podsjetila na njih! Predivno!
Ja moram priznati da mi je ovo prvi susret sa tašcima i odlično mi zvuče i izgledaju. Znam da će ih moja nećakinja obožavati, spremam recept i napraviti ću joj ih prvom prilikom !
ОдговориИзбришиstari recept nasih baka.
ОдговориИзбришиMoja baka i moja mama su taške pravile od krompir-testa, a tako ih i ja sada pravim.
ИзбришиFil je džem od šljiva. Ovo se u Sremu, ne smatra za taške, koliko ja znam. Ne kažem ništa protiv ovog recepta, samo nije to to.
Od krompir testa se prave gomboce ili knedle sa sljivama...ovo je nesto drugo.
ИзбришиTako je Anoniman.Ne zna ova nista..
ИзбришиLove it
ОдговориИзбришиHvala,što ste se setili recepta.Davno sam ih pravila sa džemom od kajsija.Moja porodica ih voli tako da ću ih obradovati sa poslasticom.
ОдговориИзбришиKoliko dugo treba da se kuvaju?
ОдговориИзбришиKada isplivaju, gotovi su.
Избришиidem da ih pravim
ОдговориИзбришиУ мом селу у Срему се једу са маком. А кувају се док не испливају.
ОдговориИзбришиovo su redovno pravile moje slovacke bake, posebno za uskrs, a sad ih pravi mama. obozavam, uvek me podseti na detinjstvo i skolske raspuste provedene u banatu!
ОдговориИзбришиmi smo ih cesce posipali rogacem i ja ih tako vise volim.
ako smem da predlozim, za lakse pravljenje: mi ih pravimo tako sto se dzem, u manjim razmacima, stavi samo na jednu polovinu testa, a onda se sve prekrije drugom. istapka se prstima izmedju dzema, da se naprave "tasci", pa se onda testo izmedju isece reckavim, okruglim nozicem. mislim da ce vam tako biti mnogo brze i jednostavnije za pripremu ;)
Jednostavan recept, ali divan. Preukusni su- isprobano
ОдговориИзбришиEvo jednog zaista pravog Vojvođanskog jela, mada i maltežani imaju nešto slično samo slana varijanta. Sa malom razlikom kada se testo skuva, pohuju ga na klasičan bečki način. Ja skoro svake nedelje obradujem stalne goste umesto deserta. Naravno samo naše Vojvođane koji su daleko od svoje Vojvodine.
ОдговориИзбришиPravi tasci ce sad biti u nasim stomacima
ОдговориИзбришиDa tasci..jeste vojvodjansko jelo..obozavala sam ih kao dete kada sam dolazila na raspust kod babe svaki dan sam ih mogla jesti..mislim da ih svaki deo Srema zove drugacije moja baba koja je zivela u malom selu na Fruskoj Gori cesto ih je pravila dok druga baka koja zivi u blizini Šida
ОдговориИзбришиima neke druge specijalitete a taske nikada nije pravila..umesto prezli moja baba je koristila griz koji je proprzila na ulju dok neporumeni pa dodaje se voda i hladno mesa sa secerom..moja deca ih danas rado jedu..
Da tasci..jeste vojvodjansko jelo..obozavala sam ih kao dete kada sam dolazila na raspust kod babe svaki dan sam ih mogla jesti..mislim da ih svaki deo Srema zove drugacije moja baba koja je zivela u malom selu na Fruskoj Gori cesto ih je pravila dok druga baka koja zivi u blizini Šida
ОдговориИзбришиima neke druge specijalitete a taske nikada nije pravila..umesto prezli moja baba je koristila griz koji je proprzila na ulju dok neporumeni pa dodaje se voda i hladno mesa sa secerom..moja deca ih danas rado jedu..
Bas takp, lepe uspomene
ИзбришиDivni su..Bas ste me sada podsetili,dugo ih nisam pravila..U Sremu ih prave i prazne u obliku malih valjaka..Volim i tako..
ОдговориИзбришиMože i griz da se uprži umesto prezli
ОдговориИзбришиMoje omiljeno jelo iz detinjstva.
ОдговориИзбриши