понедељак, 13. фебруар 2012.

Vrlo,vrlo mekana zečetina

Vrlo, vrlo mekana zecetina, ili kako da vrlo brzo i jednostavno spremite vrlo ukusnu mekanu zečetinu!
Poznat je -barem meni, da se zečetina može da bude vrlo "tvrda", naravno ako je ne adekvatno spremite.
Kako često jesam u prilici da jedem zečetinu i to divlju, dugo sam tragala za receptom, gde ne bi smo "kidali", parčiće mesa, i jeli tvrdo....
Tako je nastao i ovaj način takozvani  u narodu "spikovanje"

Potrebno vam je:
Zečije meso-zečetina koju ja spremam je oderana-skinuta je koža sa dlakama i svaka sitna zečija mast, to se inače i preporučuje da se ukloni jer nije bas prijatnog ukusa i mirisa.
2 -3 glavice belog luka
slanine-mesnate isečene na trake
voda
ulje
Svaki "batak" probušite vrhom noža i u tu rupicu "ugurajte" beli luk-jedan čen i slaninu.
Ako je manji možete na svaki "batak po jedan čen lukA I SLANINE.
Slaninu još dodatno isecite na sitne kocke i čenove belog luka isecite tačnije prepolovite uzdu+.
Potom meso stavite u jednu veliku šerpu tako da se "ne gura".
Dodajte vode skoro da meso bude skroz u njoj i 2dcl ulja.
Poklopite.
Stavite na laganu vatru da s kuva.
U zavisnosti od veličine, količine i "starosti" zeca toliko će trajati i kuvanje.
Obično oko 2h.
Potrebno je tokom pečenja okretati meso.
Kada voda isčezne i meso potamni-dobije pečenu boju -gotovo je.
Takodje ako u toku kuvanja voda ispari a vama se čini da meso j još uvek tvrdo slobodno dodajte još vode!!!

12 коментара:

  1. zečetinu ne jedem, ali dobro je znati ovaj način jer je ponekad imam pa radim za svoje, probat ću ovako da je napravim

    ОдговориИзбриши
  2. Nemam priliku jesti zečetinu ali, dobro je znati! Možda, ko zna!!!

    ОдговориИзбриши
  3. Odlican recept!
    Australija je puna divljih zeceva, koje su donijeli Englezi sa sobom (kao i lisice) da bi ih mogli loviti. Na zalost to ovdje niko ne jede i sada su se toliko razmnozili da je postao problem.
    Nikada nisam spremala zecetinu, ali mi je poznato da se mora obloziti slaninom ili kuhati u dosta 'kajmaka' da ne bi bilo suhoparno.

    ОдговориИзбриши
  4. Baš super mi je došao ovaj krasan recept, imam u dubokom jednog zečeka koji čeka na red.

    ОдговориИзбриши
  5. Ja sam potpuni laik što se divljači tiče,hvala za recept:)Jel se kuva /peče na ringli ili u rerni?:)

    ОдговориИзбриши
  6. Eh, divljeg zeca nisam jela desetljećima. Odličan je recept i sve mi idu zazubice. Ja sam obično bilo koju divljač najprije stavljala u pac do tjedan dana, a zatim polako i dugo dinstala, pa nikada nije bila tvrda, tj. bila je kompaktna, a opet krta.

    ОдговориИзбриши
  7. Rijetko konzumiram divljač ali zanimljivo izgleda.

    ОдговориИзбриши
  8. Tata je znao ranije da ide u lov i spremala sam zeca davno, i tako mi je bilo žao kad sam videla kako je maleni taj divlji zeka dok sam ga spremala. ne sećam se više recepta ali ako opet bude zec evo mene kod tebe.

    ОдговориИзбриши
  9. ja se i ne sijećam kada sam zadnji put jela baš pravu divlju zečetinu. Uobičajeno smo na domaćim zečevima koji su isto fini, ali okus ne možeš niti usporedit. Sviđa mi se recept :)

    ОдговориИзбриши
  10. Probala sam zečetinu i sjećam se da mi je bila dosta suha, a sama je nikada nisam pripremala. Često promislim kako je došao trenutak za to i ovaj recept je baš dobro došao. Super je i kada budem pripremala divlju zečetinu sigurno ću to ovako napraviti.

    ОдговориИзбриши