Nepisano je pravilo, da se zimi samo kuva, peku krofne, prave torte i kolači, što zbog Slava, Božića već i ovako...zbog nas.
Naravno da se po nekom nepisanom pravilu zimi najviše i gojimo.
Ovaj kolač je fin, kremast, sa snežnom "kapicom", za ovaj naš temperaturni minus , kao stvoren za šoljicu čaja.
Takođe bih htela da naglasim da je kora, toliko fina...da možete da je koristite i pravite kao podlogu za mnoge druge kolače.
Narendana Čokolada-Ne zaboravite da je narendana čokolada bila jedina dekoracija naših baki, plus ona viljuška na "šlagu", znate i sami kako to već izgleda..:)
Ali iako danas mnoge stvari ukrasavamo fondanom od glukoze i šećera, posnim prah šlagovima-biljnog porekla?!, ova dekoracija je sasvim naivna i zdrava!
Za koru je potrebno:
5 jaja
5 kašika brašna
5 kašika šećera
1 kašika vruće vode
1 kašika ulja
Priprema:
Klasična, ulupajte šne od belanaca, dodajte šećer, žumanca, brašno, vodu ulje i pola kesice praška za pecivo.
Pripremite tepsiju, namastite je, pobrašnavite je, i izlijte testo.
Pecite na 180C.
Preliv za koru:
500ml vode 200g šećera
Vodu i šećer prokuvajte oko 5 minuta a potom izlijte sirup preko ohlađene kore
Možete je potom premazati pekmezom od kajsija.
Žuti fil
1l soka od jabuka
2kesice praška za puding od vanile
šećer
Jedan deo soka npr 1dcl izdvojte i zajedno sa šećerom i pudingom rastvorite.
Ostatak stavite u šerpicu da kuva.
Kada provri, umešajte puding.
Tako vruće izlijte preko kore.
Ohladjen fil prekrijte slag penom i narendanom čokoladom.
Već sam pomislila da je riječ o nekoj vrsti lambade, a kad tamo jabuke. Nakon suhih kolača, baš bi mi pasalo nešto ovakvo.
ОдговориИзбришиDa, prva korea je slina lambadi, inače kolač je fenomenalno mekan, moji klinci su ga sao "ćapali" vole deca te jednostavne stare recepte više od bilo kojih ovih novijih..:)
ОдговориИзбришиBaš prekrasan i ukusan kolačić! :)
ОдговориИзбришиkrasno!
ОдговориИзбришиlep kolač :)
ОдговориИзбришиOdličan kolač - brz, jednostavan, jeftin, ukusan - pa kud' ćeš više? Verovatno je i sa sokom od narandže zanimljivo, baš ću da probam...
ОдговориИзбришиJako volim ovaj kolač, obilježio mi je djetinjstvo. A naribanu čokoladu na kolačima kao ukras koristim i ja još i danas. I baš mi je to lijepo, nisam tip az razne šečerne mase, fondane i slično.
ОдговориИзбришиOdlican, osvezavajuci kolac! Mi i sada ponekad ukrasavamo na ovaj nacin. A viljuskom saramo po slagu jos i cesce... :)
ОдговориИзбришиSviđa mi se kolač! Dekoracija je i sada hit mada postoje razni dodaci za ukrašavanje torti i kolača, ali čokolada je čokolada :)
ОдговориИзбришиA ja se baš trudim da se ratosiljam makar kilogram-dva! Inače, odličan post!
ОдговориИзбришиnajdraža dekoracija svakako, ne volim ove moderne fondan mase
ОдговориИзбришиkolačić predobar
Rendana čokolada, uvek ulepša kolač. Bude i slađi i lepši.
ОдговориИзбриши