Svim čitaocima bloga Astal-Kuhinja Moje Ravnice, koji danas slave Božić:
SRETAN BOŽIĆ!!!!
Miris narandze, cimeta....uz jutarnju kafu ili čaj, učiniće Božić još uzvišenijim...)
Potrebno je:
100 g šećera
3 jaja
narančina kora
200 g suvog voća-groždja, suvih kajsija, brusnica, arancina
50g seckanih lešnika
100 g brašna
pola kašike cimeta
Za posipanje:
šećer u prahu
Priprema:
Žumanca odvojiti od belanca, pa penasto umutiti sa šećerom.
U drugom sudu umutiti belanca u čvrst šne.
Dodati suvo voće, spojiti belanca i žumanca, odati brašno, cimet, narendanu koru narandze.
Sve lepo sjediniti.
Izliti u pleh koji ima pravougaonu formu-hleba.
Peći oko 30min.
Ohladjen Biskupsku Kruh posuti prah šećerom.
Kako sam sama "kandirala" narandzinu koru ili arancini.
Koricu od narandze sam predhodno dobro oprala.I inače ako se odlučite za Home made arancine, kupite neprskane narandze u Bio prodavnici, ako imate priliku.
Korice sam isekla na kocke.
Ostavila sam ih u plastični sud, i prelila vodom.
Tako su odstojale dva dana.
Posle sam ih u toj vodi kratko"obarila" recimo 3-5 min nakon ključanja.
Vodu prolila a narandzine korice iscedila.
Potom stavila u sud -šerpicu dodala šećer i vodu.
Tu koristim promer 1:2
Znači 100g šećera 2dcl vode.
Kuvati dok se šećer ne rastopi i ne počne da se "lepi na korice".
Pripremiti pek papir posut šećerom.
Na to izručite korice i ostaite da se ohlade.
Najbolja je varijanta da ih sečete uše i duše.
Potom možete jedan kraj umakati u čokoladu i tako će e dobiti ukusne čoko-arancine.
Kako su meni bili potrebni u glavnom za kolače, ja sam se odlučila da ih sečem u kocke ..
Obožavam kandiranu narančinu koru, a i fini mirisni biskupski kruh.
ОдговориИзбришиSretni blagdani!
I tebi draga!
ОдговориИзбришиSuper je, odličan!
ОдговориИзбришиBas mi se svidjaju ove domace kandirane korice pomorandze, nisam ih nikada pravila jer ovde je tesko nabaviti neprskano voce, ali sacuvacu tvoj recept... sretno praznici i svako dobro tebi i tvojima u novoj godini!:)))
ОдговориИзбришиdivan je kruh, i ja volim ovakve kombinacije. Sretan Božić!
ОдговориИзбришиKruh izgleda odlično! Sretan Božioć tebi i cijeloj tvojoj obitelji :)
ОдговориИзбришиPrekrasan je kolač Vera, pravi blagdanski , mirisan i fin ! Hvala ti na lijepim željama i na lijepom komentaru koji si kod mene napisala. Hvala ti i na našem lijepom blog-prijateljstvu.
ОдговориИзбришиTebi i tvojima želim Sretan Božić i sve najbolje u Novoj 2012.Godini kao i prekrasne blagdane !
Veselim se daljnjem druženju !
Svidja mi se recept. Mogu yamisliti kako fino mirise...
ОдговориИзбришиInace, i ja sam pravila arancine, u stvari mandaricine pre neki dan... :)
Volim ovakve slatke hlebiće. Sretan Božić tebi i tvojoj porodici!
ОдговориИзбриши... i šolja kuvanog vina!
ОдговориИзбришиHvala na čestitci a i tebi i tvojima neka je sretan svaki dan:)
ОдговориИзбришиI u mene ne može bez Arancina a ovaj tvoj biskupski kruh je divan!
Miriše čak do mene,divnoooo...
ОдговориИзбришиAjme baš divan mogu zamisliti mirise koji su se širili tvojom kuhinjim .Sretni blagdani..
ОдговориИзбришиovo zapisujem :)
ОдговориИзбришиPredivno ti je ispao!
ОдговориИзбришиSretan Božić i Nova godina tebi i obitelji! :)
krasno izgleda.
ОдговориИзбришиSretan Božić i Nova godina!