Ono što je odlično kada su u pitanju medenjaci je to što mođemo da ih napravimo i nekoliko dana ranije,pa i da olakšamo sebi praznike.
Ovi medenjaci za razliku od mnogih drugih recepata se mogu jesti odmah.
A možete ih spremiti i do sedam dana ranije u limenu kutiju i jesti duuugo posle toga.
Obično medenjake prelivamoćoblažemo belancetom i šećerom.
Tada su onako pravi-Vašarski.
Ja sam ih ovog puta samo posula prah šećerom.
Potrebno je:
4 jaja
250 gr secera
6 kasika meda
600 gr -800g brasna
2 kasicice sode bikarbone
1 kasicica začina za medenjake
Glazura :
1 belance
150 gr prah secera
1 kašika soka od limuna
2 kasike vode
Priprema :
Jaja umutite sa šećerom.
Najbolje mikserom.
Dodati med i začin za medenjake.
Prosejati bašno i sodu bikarbonu.
Zamesite testo.
Po potrebi dodajte još brašna, ako vam se čini da je testo isuviše mekano.
Najbolje je da ga uvijete u alu foliju.
Uključite nakon toga rernu na 180C da se greje.
Pleh obložite pek papirom.
Uzimajte malo testa i vlažnim rukama formirajte loptice, veličine srednjeg oraha.
Redjajte loptice dalje jedne od drugih,jer testo naraste i proširi se.
Pecite oko 10-15 min.
Potom ih izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade.
Ohladjene ih vadite iz tepsije.
Za glazuru :
Umutiti belance sa secerom u prahu pa mu dodati limunov sok i vodu i u ovu glazuru umakati medenjake pa iho staviti da se osuše.
Medenjaci sa glazurom u Novogodišnjem izdanju
Нема коментара:
Постави коментар