петак, 22. април 2011.

Crna Veknica/ Black Loaf

Pravi starinski recept za slatki hleb, sa neobičnom  kombinacijom kakaa i limuna čija aroma baš osvežava.

Moja kćer je pojela čak tri komadića i rekla:

-Kao pravi hleb, ali čokoladni...:)

Pa zar treba više reći?

Slatka veknica je "nestala" je za jedno popodne.



Potrebno je:

3 jajeta
šolja šećera od 2dcl
100 g putera
kašika masti
sok i kora jednog limuna
3/4 šolje od 2 dcl  mleka
šaka suvog grožđa
pola praška za pecivo
kašika kakaoa
2 šolje od 2dcl brašna 


Priprema:

Za početak odvojite belanca i žumanca.

Potom belanca ulupajte mikserom u čvrst sneg, i ostavite sa strane.

Margarin i mast umutite sa šećerom-penasto.

Dodajte žumanca.

Ja sam ovde sve dobro sjedinila mikserom.

Zatim dodajte sok od jednog limuna.

Narendajte koricu limuna.(prethodno ga dobro operite).

Dodajte mleko i suvo grožđe.

Prosejte brašno i prašak za pecivo.

Sve dodajte smesi.

Sve sjedinite kulinarskom žicom.

Na kraju sve sjedinite sa  pripremljenim umućenim belancima.

Uključite rernu na 180C.

Obložite kalup za hleb sa papirom za pečenje.

Najbolje obložite sve strane.

Izlijte smesu u kalup.

Pecite.

Proveravajte čačkalicom da li je veknica pečena.

Znaćete da je gotovo kada čačkalicu ubodete u sredinu a ona kada je izvadite da bude  "čista".

Ohladite i secite.

Pretpostavljam da je mekana i sutra dan, ali naša nije dočekala...:)

Mislim da bi bila odlična i ako bi se pekla u modli za kuglof.


15 коментара:

  1. Znaju deca sta valja!!Draga Vera,srecan Uskrs zelim tebi i tvojoj porodici:))Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  2. Onda bih ja morala poduplati:)
    Prekrasna curica, zna dijete što je dobro!

    ОдговориИзбриши
  3. Joj koja mala slatkica, predivna je. :)

    Jako volim ovakve kruhove/kolače, zapravo meni su ovakvi kolači izvrsni uz kavicu. Baš mi se sviđa recept, a i vidi se da je kolač lijepo sočan. :)

    Sretan Uskrs i tebi i tvojoj obitelji draga Vera.

    ОдговориИзбриши
  4. Prekrasna djevojčica, sve čestitke, Sretan uskrs!

    ОдговориИзбриши
  5. Sunce malo! :) Nema ničeg lepšeg za foodie blogera nego kada kolač izmami detetu osmeh na lice. Izljubi je u moje ime.
    A naravno, može i u modli za kuglof, što da ne, samo sam ja računala, kad se već zove vekna da ostanemo verni obliku :)
    Svima vam želim srećan Uskrs i nadam se da ću i ubuduće moći da vas obradujem sa po kojim dobrim receptom.

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala Dunja,Hvala Stevo!
    Maxika, hvala ti od srca,...zaista imas sjajan blog i odlične recepte vredne paznje.Veliki pozz!

    ОдговориИзбриши
  7. Ćerkica ti je predivna!
    Srećan Uskrs tebi i tvojima! :)

    ОдговориИзбриши
  8. Malena je porasla i sad vec s tobom krece u kuhinju :) Pozzz i srecni praznici :)

    ОдговориИзбриши
  9. Ako je ona rekla da je divan, znači da je stvarno divan:) Preslatka je! Srećan Uskrs:) Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  10. Baš mi je drago da si se odlučila za ovaj kolač , i meni se jako sviđa i vjerujem da je nestao za tren ! Super si ga napravila, odlično izgleda !
    Draga Vera, tebi i tvojima želim Sretan Uskrs i lijepo i veselo provedite blagdanske dane !

    ОдговориИзбриши
  11. Draga Vera,
    Tebi i tvojoj porodici zelim sretan Uskrs i Uskrsnje praznike!

    Cerkica ti je med medeni!

    ОдговориИзбриши
  12. Svima vama u porodici želim sretan Uskrs, a čokoladni kruščić je sasvim sigurno prekrasan.
    Curica je bombončić.

    ОдговориИзбриши