субота, 4. март 2023.

Trobojne Štangle od oraha

U Vojvodini se na drugi dan Božića ili Uskrsa krštenom ili venčanom kumu "nosi kolač", što naravno ne znači to baš doslovce, jer može da se odnese i slatka pogača, štrudla pa čak i torta, ali se verovatno nazivom "kolač" obuhvatalo i mislilo na nešto što je slatko.
Takođe Kolač se nosi i udatim sestrama i kćerima kada im se dođe u goste posle ovih nama značajnih porodičnih praznika.
 Moja Majka je dokle god je njen venčani kum Ljubinko bio živ, a bio je samac, neoženjen bez dece redovno nosila i ni jednom, ali ni jednom to nije propustila, slatku pogaču sa suvim grožđem.

Danas je to sasvim  zaboravljeno i mislim da je koren tog zaborava počeo da pruža svoje grane duboko u  zemlju  forsiranjem komunizma, doduše u gradovima je to verovatno bilo sramota ići kod kuma i nositi nešto pa makar bio to i kolač,  a u selima se nosilo, koliko se moglo, doduše tajno da se ne vidi da se poštuju crkveni i tradicionalni običaji.
Kako ponovo doživljavamo ekspanziju religije, i kako se to po meni desilo prekasno, i u vreme kada smo izgubili naše pretke koji bi nam preneli običaje, lokalne tako se i ovaj veoma lep i običaj poštovanja skroz zaboravio.

Ovom prilikom pišem recept za fine starinske štanglice, koje je u našu kuću iz poštovanja prema kumstvu svake godine donosio naš kum, a zarad kumstva koje je trajalo čitav jedan vek, prenosilo se sa kolena na kolene, možda baš kao i ovaj recept. 



Potrebno je:
Prvi sloj:
200g oraha
200g šećera
200g brašna
200g margarina
pena od 5 belanaca
Od ovih sastojaka dobro umesiti testo.
Pleh obložiti pak papirom a zatim testo što bi moja baba kazla "nalepiti u pleh" i peći na umerenoj temperaturi, tu se misli na 180C

Drugi sloj/fil:
5 žumanaca umutiti sa
250g prah šećera i
2 vanila šećera.
Žumanca penasto umutiti sa šećerom, da pobele a zatim kada se prvi sloj ispeče premazati preko njega ovaj žuti fil  i kratko ga peći na umerenoj temperaturi.

Treći sloj/fil:
200g oraha preliti sa 1dcl kipućeg mleka i kada se ohladi dodati 70g margarina i
250g prah šećera
Mutiti varjačom  dok ne bude veoma  meko te potom dodati 4.rebra topljene crne  čokolade .
Preliti preko prvog i drugog sloja.
Ovaj sloj se ne peče, nego se samo jednostavno pospe mlevenim orasima.

20 коментара:

  1. ovo je jako fini kolač od oraha, sviđa mi se recept i jako lijepo si ga napravila, super ! Recept preuzimam pa kada malo odahnem od blagdanskih kolača sa kojima sam definitivno pretjerala ide na isprobavanje :)

    ОдговориИзбриши
  2. Uf uf, svaki zalogaj sigurno ima 5000 kalorija! Čini se odličan i spremam ga u file "Novi recepti" (u njemu su svi koje definitivno kanim isprobati).

    ОдговориИзбриши
  3. Eh, šta ćeš, moderna vremena, bombonjere i čokolade je najlakše za poneti! Vera, dobar post, kratko i efikasno napisan. Mnogi bi mogli učiti od tebe! Pozzzz!

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala vam.Branka,potpuno te razumem,meni je mesec januar najgori.Zima je,slabije se krećemo a ishrana povećana...:)

    ОдговориИзбриши
  5. ja ovaj kolač znam pod imenom kraljevske štangle i stvarno zaslužuju taj naziv. Sviđa mi se post, ostaće barem zabeleženo, ako se jednom zaboravi, šta se nekada radilo u vreme ovih praznika.

    ОдговориИзбриши
  6. U mene se ovaj kolač zove Abesinci. Stvarno je jako fini kolač.

    ОдговориИзбриши
  7. Vera obožavam tvoje priče o običajima.

    Ja uvijek volim odnijeti nešto ručno izrađeno.

    Štangice su prefine

    ОдговориИзбриши
  8. Šteta je što stari običaji izumiru, treba ih održavati jer oni čine dio našeg identiteta. :)
    Štanglice jako lijepo izgledaju i baš mi se sviđaju. :)

    ОдговориИзбриши
  9. Odlična ideja za poklon, a štanglice djeluju sočno!

    ОдговориИзбриши
  10. Hvala vam,kolać je ukusan i izdasan.kako god se zvao mnogo je dobar i verujem da sve koje ste ga pravile niste ostale ravnodusne prema njemu.

    ОдговориИзбриши
  11. http://ruza123.coolinarika.com/slike/prikazi/271560

    ОдговориИзбриши
  12. Draga Ruzo-Mirjana,hvala ti na poverenju,izgleda bogato!

    ОдговориИзбриши
  13. Dear Vera,
    delicious ...
    There are many awards for you
    /for me/,hugs Diana

    ОдговориИзбриши
  14. Ove štangle su naj...naj...Ja ih zovem Budimpeštanske šnite još od moje mame koja ih je često pravila zato što mogu duže da stoje, i što stoje duže one su ljepše (ako uspiju ostati duže...mljac)
    LP
    Phoenix

    ОдговориИзбриши
  15. Fenomenalne stanglice koje se prave jos u obliku meseca...

    ОдговориИзбриши