петак, 18. децембар 2009.

Chocolate Crinkles i drugi Keksi by Sweet Corner

Ovaj mesec na zadovoljstvo mnogih blogerica,u food blog igrici FBIRukavice,koju je pokrenula mamajac istražujemo sjajan blog Sweet Corner.

Šta reći za Jasenku,koja je pre svega nezna majka malog Iana,te požrtvovana supruga i pedantna kulinarka.

Njen blog je toliko perfektno napisan,fotografije su radjene sa velikom pažnjom,svaki post je doveden do savršenstva.

Pomislila sam da bi bilo najbolje krenuti redom u isprobavanje,ali sam ipak krenula sa njenim magičnim keksima,koje ona pravi sa puno mašte i volje.

Chocolate Crinkles,definitivno su me oduševili,pravila sam ih više puta i uvek su bili odlični.

Sastojci:

4 jaja
350 g šecera
110 gcrne čokolade
120 ml ulja
2 kašike praška za pecivo
2 kašike ekstrakta vanilije
250 g brašna
i još…
85 g šećera u prahu

Priprema:

Najpre čokoladu otopite ili na pari ili u mikro rerni.

Sve sastojke sem brasna dobro mikserom pomesati,a potom postepeno dodavati brasno,i dalje mesajući mikserom,dokle god možete a potom nastavite varjačom.

Smesu stavite u hladnjak,ja sam je drzala oko 24h.  
Što duže smesa stoji biće čvršča.
Pripremite pleh sa pek papirom, zagrejte rernu na 180C
Šećer u prahu stavite u posudu.
Vlažnim rukama vadite male kuglice i uvaljajte ih sa svih strana u šećer, stavljajte na pleh sa što većim razmakom jedne od druge, jer se dosta rašire.
Pecite oko 8 do 10 min, bitno je da se ne prepeku, kad se rubovi formiraju i kad se stvori korica na vrhu koja se raspuca, keksići su gotovi.
Kad ih izvadite oni će splasnuti, ostavite ih da se ohlade.

Zatim ukusne Medoline

Sastojci za oko 50 medolina:
180 g maslaca
140 g šećera
3 kašike meda
naribana korica od 1 limuna
1kašikica praška za pecivo
1kašikica cimeta
na vrh kašikice sode bikarbone
1 jaje
300 g brašna
šećer u prahu

Priprema:

Maslac umutiti penasto,možete izmiksati pa mu dodajte šećer.Dobro izmesajte.

Dodajte limunovu koricu, prašak za pecivo, sodu, cimet, med i jaje.

Sve dobro pomešajte a potom dodajte brašno,malo po malo...

 
Smesu  oblikujte  u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na dva sata.

Potom sam radila Karamele by maslinka ,koje je Jasenka predivno fotografisala i isprobala:)

Potrebno je:

250 g šećera
250 ml slatke pavlake
30 g putera
60 g meda
ekstrakt vanile

Priprema:

Za početak pripremite odgovarajuće kalupe,tako što će te ih premazati uljem.

u šerpicu prvo otopite šećer sa puterom i pavlakom,extraktom vanile i medom.

Sve dobro pomešati te na laganoj vatri zagrevati,kuvati dok se ne dobije karamel boja i masa počne da se zgrušnjava.

-Problem-karamele su mi bile malo mekše,verovatno se nisu dovoljno zgusnule.

Elem DajanaD mi je predočila da je bolje da koristim pavlaku tečnu za kuvanje,a ne slatku pavlaku.Tako da još jednom ću morati praviti.

Potom sam u okviru Haloween,radila njene sjajne Vestičiji prsti,

koji su ovako izgledali u mom izvodjenju:)

i Nešto ranije,tačnije pre skoro godinu dana sam radila ove  Gingerbread keksiće

9 коментара:

  1. Nadam se da ćeš s karamelama imati više uspjeha sljedeći put.
    Sve ostalo izgleda prekrasno.
    Upravo sam stavila i svoje Crinklese, recept je malo drugačiji od onog Jasenkinog.

    ОдговориИзбриши
  2. @maty tnx,
    @Dajana,sledeći put ću ih raditi sa vrhnjem za kuvanje i dodaću malo čokolade.I sada su bile vrlo ukusne ali meke..:)

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala ti draga moja za ovaj predivan uvod i za toliko isprobanih recepata, svi su do reda savrseno izvedeni i sa predivnim fotkama. A neizmjerno mi je drago da si zadovoljna!!

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala tebi draga Jasenka na prekrasnim receptima,htela bih samo još da dodam,da su recepti napisani dobro,te zaista fotka i recept u potpunosti odgovaraju-znači nema laži ,nema prevare;)
    Recimo Crinkles,koliko god puta pravula uvek su mi uvek sjajni:)..hehe...

    ОдговориИзбриши
  5. sve mi je predivno, ali nekako su mi najviše za oko zapele medoline... danas sam bila na božićnom sajmu i kod jednog medara probala medenjake... bili su trako fini, mekani, ukusni i odlučila potražiti dobar recept... jesu li ove medoline mekane ili su onako više hrskave?

    ОдговориИзбриши
  6. Josipa,nisu ove medoline medenjaci,već baš keksi u pravom smislu.
    Evo ti ovaj recept za medenjake ,nadam se da će ti se dopasti:
    http://www.pcelica.co.rs/proizvodi/med/hrana/poslastice/licitarski-medenjaci.php

    ОдговориИзбриши